Bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów

Domowe buł­ki do ham­burg­erów są o niebo lep­sze i zdrowsze (bez chemicznych dodatków) od tych skle­powych. Ich zro­bi­e­nie też nie jest trud­no, no może trochę czasochłonne. Jed­nak moim zdaniem warto 🙂 Jedynym minusem jest to, iż dość szy­bko tracą...
Chleb na maślance

Chleb na maślance

To moje pier­wsze pode­jś­cie do chle­ba pszen­nego przy­go­towywanego na zak­wasie. Mimo pier­wszej pró­by, to najlep­szy chleb jaki wyszedł z mojego piekarni­ka. Dzię­ki dodatkowi maślan­ki, jest on niesamowicie delikat­ny, a skór­ka jest tak chrupią­ca,...
Chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy

Nie raz próbowałem już chle­ba bezg­lutenowego, jed­nak przepis Pio­tra Kucharskiego z książ­ki “Chleb. Domowa piekar­nia.” jest naprawdę wyjątkowy. Chleb smaku­je rewela­cyjnie i nie ma kom­plet­nie nic wspól­nego ze sztuczny­mi bochenka­mi ogól­nie...
Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Prz­er­abi­ałem już nieje­den przepis na chleb żyt­ni na zak­wasie, jed­nak ten z książ­ki Pio­tra Kucharskiego “Chleb. Domowa piekar­nia” jest stanow­c­zo najlep­szy. Już przy pier­wszym pode­jś­ciu chleb wychodzi ide­al­ny — chrup­ki, mięk­ki, zwarty po pros­tu...
Beszamel

Beszamel

O to kto wymyślił besza­mel dziel­nie spier­a­ją się Fran­cuzi i Włosi. Gdzie leży praw­da? Zapewne po środ­ku 🙂 Ja nie zamierzam rozstrzy­gać tego sporu, za to zamierzam przekazać wam przepis jaki przekaza­ła mi Nico­let­ta. Już kil­ka razy o niej...

Pin It on Pinterest