tarta z musem czekoladowym

Przepis na te tartę znalazłam kil­ka lat temu w internecie. Jest to ponoć trady­cyjny wielka­noc­ny deser z Australii.

Tar­ta z musem czeko­lad­owym jest deserem łatwym, pysznym i robią­cym ogromne wraże­nie. Wyglą­da i smaku­je obłęd­nie. Ja jak to ja troszeczkę zmody­fikowałam przepis doda­jąc owocową nutę ponieważ ilość czeko­la­dy może być dla niek­tórych przytłaczająca.

 

Wydruk przepisu
Aus­tral­i­js­ka tar­ta z musem czekoladowym
tarta z musem czekoladowym
Danie Desery
Kuch­nia Aus­tralia
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 5 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 5 godzin
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Spód
Krem czeko­lad­owy
Danie Desery
Kuch­nia Aus­tralia
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 5 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 5 godzin
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Spód
Krem czeko­lad­owy
tarta z musem czekoladowym
Sposób przy­go­towa­nia
Spód
  1. Piekarnik roz­grzać do 180 stop­ni C. For­mę na tartę 20 — 23 cm delikat­nie natłuś­cić masłem.
  2. Ciast­ka rozkruszyć blenderem, dodać masło, wymieszać na jed­no­litą masę.
  3. Blachę wyłożyć masą z ciastek, wstaw­ić do piekarni­ka na 5 — 6 min­ut. Po tym cza­sie wyjąć i ostudz­ić.
Masa czeko­lad­owa
  1. Poła­mać czeko­ladę w kostkę. Szk­lankę (250 ml) śmi­etany zago­tować, zdjąć z ognia, wrzu­cić czeko­ladę i wymiesza do pow­sta­nia jed­no­litej, gład­kiej i lśniącej masy. Ostudz­ić do tem­per­atu­ry poko­jowej.
  2. Pozostałą śmi­etanę ubić na szty­wno z dodatkiem wanilii. Par­ti­a­mi dodać wys­tudzoną masę czeko­lad­ową, miesza­jąc delikat­nie łyżką do uzyska­nia jed­no­litej puszys­tej masy czeko­lad­owej.
  3. Wys­tudzony spód pos­marować dże­mem, a następ­nie wyłożyć krem czeko­lad­owy. Wstaw­ić do lodów­ki na min­i­mum 5 godzin (najlepiej na całą noc).
  4. Tartę wyjąć 10 min­ut przed podaniem, posy­pać wiórka­mi czeko­lad­owy­mi (tartą czeko­ladą — smak dowol­ny).
Udostęp­nij ten przepis

Pin It on Pinterest