Bab­ka cytrynowa jest łat­wa do zro­bi­enia, bard­zo aro­maty­cz­na i rozpły­wa się w ustach. Ide­al­na na Wielka­noc.

Babkę pieczemy w formie z kominem (śred­ni­ca 22 — 25 cm).

 

Wydruk przepisu
Bab­ka cytrynowa
Babka cytrynowa
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 20 min­ut
Czas gotowa­nia 45 min­ut
Por­c­je
bab­ka
Skład­ni­ki
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 20 min­ut
Czas gotowa­nia 45 min­ut
Por­c­je
bab­ka
Skład­ni­ki
Babka cytrynowa
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Masło rozpuś­cić, dodać startą skórkę cytryny i sok z cytryny, wymieszać i odstaw­ić.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stop­ni. For­mę na babę wys­marować masłem i obsy­pać bułką tartą.
  3. Do mis­ki prze­si­ać mąkę pszen­ną i ziem­ni­aczaną, dodać proszek do pieczenia wymieszać.
  4. Jaj­ka wbić do misy dodać cuki­er, mik­sować około 10 min­ut do uzyska­nia puszys­tej (praw­ie białej) masy (w trak­cie mik­sowa­nia dodać wanil­ię).
  5. Do masy jajecznej dodać mąkę, wymieszać (moż­na mik­serem) do uzyska­nia jed­no­litej masy. Na koniec dodać roz­to­pi­one masło wymieszać do uzyska­nia jed­no­litej masy.
  6. Całość prze­lać do formy, wstaw­ić do piekarni­ka, piec 40 — 45 min­ut do tzw. “suchego paty­cz­ka”.
  7. Po upiecze­niu wyjąć i ostudz­ić. Po ostudze­niu wyjąć babkę na paterę i posy­pać cukrem pudrem lub polukrować.

Pin It on Pinterest