Beza Cappuccino

Beza Cappuccino

Beza Cappuccino

Kole­jny deser na bazie przepisu Nigel­li Law­son.

Pomysł na Pavlową z dodatkiem roz­puszczal­nego espres­so (nie gran­u­lowanej kawy roz­puszczal­nej). Deser nie wyma­ga zas­tosowa­nia owoców, ale jeśli ktoś nie wyobraża sobie bezy bez owoców to zde­cy­dowanie pole­cam truskaw­ki, które cud­own­ie kom­ponu­ją się ze smakiem kawy.

W przy­pad­ku bitej śmi­etany ide­al­nie pasu­je tutaj wanil­ia, która wzbo­ga­ca smak, a w połącze­niu z bezą wydoby­wa aro­mat kawy.

 

Wydruk przepisu
Beza Cap­puc­ci­no z wanil­iową pianką
Beza Cappuccino
Danie Desery
Kuch­nia Włos­ka
Czas przy­go­towa­nia 15 min­ut
Czas gotowa­nia 60 min­ut
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Danie Desery
Kuch­nia Włos­ka
Czas przy­go­towa­nia 15 min­ut
Czas gotowa­nia 60 min­ut
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Beza Cappuccino
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stop­ni C. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o śred­ni­cy około 23 — 25 cm.
  2. Cuki­er pud­er wymieszać z espres­so. Biał­ka w czys­tej i suchej misie ubić mik­serem na szty­wną pianę i nie prz­ery­wa­jąc ubi­ja­nia dodawać po łyżce cukru z kawą.
  3. Zmniejszyć obroty mik­sera na najm­niejsze i dodać do bezy mąkę, a następ­nie ocet. Delikat­nie wymieszać. Bezową pianę ułożyć na papierze do pieczenia na narysowanym okręgu, wygładz­ić łopatką.
  4. Bezę wstaw­ić do nagrzanego piekarni­ka i od razu zmniejszyć tem­per­aturę do 150 stop­ni. Piec przez godz­inę. Po tym cza­sie wyłączyć piekarnik zostaw­ia­jąc bezę wewnątrz (najlepiej na całą noc).
  5. Tuż przed podaniem bezy ubić śmi­etanę na szty­wno doda­jąc pastę wanil­iową. Rozprowadz­ić na bezie i posy­pać łyżeczką kakao. Moż­na ułożyć truskaw­ki.
Udostęp­nij ten przepis

Pin It on Pinterest