Jeszcze rok temu o bezach wiedzi­ałam niewiele, zro­biłam może jed­ną albo dwie, ale jak zaczęłam to moż­na powiedzieć, że się zakochałam. Zawsze słysza­łam jakie to trudne zro­bić bezę, bo jest kapryś­na, bo opa­da, bo się nie dopieka, bo coś tam. Niepraw­da. Beza jeśli zro­bi się ją dokład­nie, z miłoś­cią i staran­noś­cią i doda szczyp­tę cier­pli­woś­ci w zami­an odda smak i urok. Beza popę­ka, ale doda­je jej to urody. Nie bój­cie się bezy i daj­cie jej szan­sę.

Beza kokosowa z delikat­ną wanil­iową chmurką była moim walen­tynkowym hitem i z pre­m­e­dy­tacją jej nie opisałam przed 14-stym lutego. To deser, który mówi kocham i lubię i warto robić go częś­ciej.

 

Wydruk przepisu
Beza kokosowa z delikat­ną wanil­iową chmurką
Beza kokosowa
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 20 min­ut
Czas gotowa­nia 50 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 5 godzin
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Beza
Krem
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 20 min­ut
Czas gotowa­nia 50 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 5 godzin
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Beza
Krem
Beza kokosowa
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stop­ni. Biał­ka ubić na szty­wną pianę, następ­nie dodawać po łyżce cukru pudru. Na koniec zmniejszyć obroty dodać mąkę ziem­ni­aczaną i ocet i delikat­nie wymieszać.
  2. Do bezy wsy­pać par­ti­a­mi wiór­ki kokosowe i delikat­nie (najlepiej drew­ni­aną łyżką) wymieszać.
  3. Masę bezowo — kokosową przyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wcześniej narysować okrąg o śred­ni­cy około 20 cm). Ufor­mować.
  4. Wstaw­ić do piekarni­ka, zmniejszyć tem­per­aturę do 150 stop­ni i piec przez 50 min­ut. Bezę po upiecze­niu zostaw­ić w piekarniku do wy styg­nię­cia (najlepiej na całą noc).
Krem wanil­iowy
  1. Śmi­etanę ubić, w trak­cie ubi­ja­nia dodać cuki­er pud­er i wanil­ię.
  2. Do bitej śmi­etany dodać serek mas­car­pone i delikat­nie zmik­sować. Krem ułożyć na bezie najlepiej tuż przed podaniem.
  3. Bezę udeko­rować owoca­mi np. granatem lub/i borówką amerykańską.
Udostęp­nij ten przepis

Pin It on Pinterest