Beza jest bard­zo słod­kim deserem, ale kil­ka odpowied­nich dodatków sprawi, że będzie miała ona niesamow­ity smak pomarańczy, lekko kwaskowaty i wyjątkowy o każdej porze roku.

 

Wydruk przepisu
Beza pomarańc­zowa
Beza pomarańczowa
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 15 min­ut
Czas gotowa­nia 90 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 6 godzin
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 15 min­ut
Czas gotowa­nia 90 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 6 godzin
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Beza pomarańczowa
Sposób przy­go­towa­nia
Beza
  1. Piekarnik nagrze­wamy do 180 stop­ni. Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze rysu­jemy okrąg, nieduży, dwadzieś­cia kil­ka cm śred­nicy.
  2. Biał­ka ubi­jamy na szty­wno (na wyso­kich obro­tach mik­sera). Pod koniec ubi­ja­nia dodawać po łyżce cukru, stop­niowo i powoli, ubi­ja­jąc przez cały czas (nie należy zmniejszać iloś­ci cukru jeśli nie zmieni­amy iloś­ci białek). Na sam koniec doda­jemy łyżeczkę skro­bi i łyżeczkę octu. Delikat­nie mik­su­jemy (na śred­nich obro­tach).
  3. Do ubitych białek dodać otartą skórkę z pomarańczy, delikat­nie wymieszać.
  4. Masę białkową wykładamy na wcześniej przy­go­towaną blachę i for­mu­jemy wyrównu­jąc boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstaw­iamy do nagrzanego do 180ºC piekarni­ka i po 5 min­u­tach przykrę­camy tem­per­aturę do 150ºC. Pieczemy 90 min­ut.
  5. Upiec­zoną bezę studz­imy w otwartym piekarniku. Po wys­tudze­niu wykładamy na talerz lub paterę
Krem
  1. Śmi­etanę i mas­car­pone ubi­jamy z cukrem pudrem. Tak przy­go­towany krem wykładamy tuż przed podaniem deseru.
  2. Na kremie układamy obrane i pokro­jone na kawał­ki pomarańcze.
Udostęp­nij ten przepis

Pin It on Pinterest