tarta z kremem z białej czekolady

Mam słabość do tart, a mój mąż słabość do białej czeko­la­dy. Łączy nas miłość do truskawek. Połączyłam wszys­tko w jeden przepis. Mam nadzieję, że i wy się w nim zakocha­cie jak i my 😉

Krem należy zacząć robić dzień wcześniej ponieważ zago­towana z białą czeko­ladą śmi­etana powin­na się schłodz­ić w lodów­ce najlepiej przez około 10 — 12 godzin.

 

 

Wydruk przepisu
Tar­ta z białą czekoladą
tarta z kremem z białej czekolady
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 30 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 12 godzin
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Kruche cias­to
Krem z białej czeko­la­dy
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 30 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 12 godzin
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Kruche cias­to
Krem z białej czeko­la­dy
tarta z kremem z białej czekolady
Sposób przy­go­towa­nia
Cias­to
  1. Wszys­tkie skład­ni­ki na kruche cias­to zmik­sować lub zag­nieść ręcznie. Cias­to owinąć w folię, lekko spłaszczyć i schłodz­ić w lodów­ce przez co najm­niej 2 godziny lub 30 min­ut w zam­rażal­niku.
  2. Piekarnik nagrzać do 220 stop­ni C. Przy­go­tować for­mę na tartę (najlepiej z wyj­mowanym dnem) o śred­ni­cy 25 cm. Schłod­zone cias­to rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim for­mę, pon­akłuwać widel­cem. Na cias­to wyłożyć papi­er do pieczenia, następ­nie na papi­er wysy­pać kul­ki ceram­iczne, które obciążą cias­to (może być też faso­la, ryż).
  3. Tem­per­aturę piekarni­ka obniżyć do 200ºC, wstaw­ić cias­to i pod­piec przez 15 min­ut. Następ­nie for­mę wyjąć z piekarni­ka, usunąć papi­er z obciąże­niem, wstaw­ić z powrotem do piekarni­ka i piec dodatkowe 10 — 15 min­ut, do zru­mie­nienia spo­du.
  4. Cias­to wyjąć z piekarni­ka, wys­tudz­ić, usunąć for­mę wykłada­jąc spód np. na paterę.
Krem
  1. Śmi­etanę zago­tować. Zdjąć z ognia i wrzu­cić poła­maną w kosteczkę czeko­ladę. Wymieszać aż się rozpuś­cie. Ostudz­ić. Wstaw­ić do lodów­ki na około 10 — 12 godzin.
  2. Śmi­etanę z czeko­ladą po wyję­ciu z lodów­ki ubić na szty­wno (należy uważać by nie prze­bić i nie zro­bić masła). Dodać serek mas­car­pone i zmik­sować na śred­nich obro­tach mik­sera.
  3. Na kruchy spód wyłożyć dżem truskawkowy, a następ­nie krem z białej czeko­la­dy. Tartę moż­na udeko­rować owoca­mi lub tartą czeko­ladą. Podawać od razu lub schładzać w lodóce.
Udostęp­nij ten przepis

Pin It on Pinterest