Biszkopt z jabłkiem

Biszkopt z jabłkiem to cias­to, które poza swoi­mi walo­ra­mi smakowy­mi ma jeszcze dwa dodatkowe Z powodze­niem mogą go jeść oso­by, które nie traw­ią lak­tozy (biszkopt jest bez dodatku mle­ka, masła itp.) oraz oso­by na diecie lekkos­trawnej czyli jak ja ter­az.  Jest to też świetne cias­to dla dzieci nawet tych najmłod­szych.

 

Wydruk przepisu
Biszkopt z jabłkiem
Biszkopt z jabłkiem
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 10 min­ut
Czas gotowa­nia 35 min­ut
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 10 min­ut
Czas gotowa­nia 35 min­ut
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Biszkopt z jabłkiem
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Jabł­ka obrać, 2 pokroić w kostkę, jed­no w plas­try (do ułoże­nia na wierzchu cias­ta). Piekarnik nagrzać do 180 stop­ni. Dno tor­town­i­cy (23 — 25 cm) wyłożyć papierem.
  2. Odd­zielić biał­ka od żółtek. Mąkę ziem­ni­aczaną wymieszać z mąką pszen­ną i proszkiem do pieczenia. Jabł­ka pokro­jone w kostkę wymieszać z cyna­monem.
  3. Biał­ka ubić na szty­wną pianę, następ­nie cią­gle mik­su­jąc dodawać po łyżce cukru, zmniejszyć obroty mik­sera i dodać żółt­ka.
  4. Do masy dodać w dwóch par­ti­ach mąkę i wymieszać delikat­nie szpatułką. Na koniec dodać jabł­ka pokro­jone w kostkę. Delikat­nie wymieszać.
  5. Cias­to przełożyć do tor­town­i­cy, na wierzchu ułożyć plas­ter­ki jabł­ka. Wstaw­ić do piekarni­ka na 30 — 35 min­ut (piec do suchego paty­cz­ka). Wyjąć z piekarni­ka i wys­tudz­ić.

Pin It on Pinterest