ciasto z białą czekoladą

 

Ide­al­na alter­naty­wa dla trady­cyjnego Brown­ie. Należy jed­nak pamię­tać, że biała czeko­la­da jest dużo słod­sza od ciem­nej czeko­la­dy której uży­wa się do Brown­ie, dlat­ego warto tę słody­cz zła­mać innym smakiem np. kwaskowatą żuraw­iną, lekko cierp­ką kandy­zowaną skórką pomarańc­zową czy lekko słony­mi orzecha­mi laskowy­mi i włoski­mi. Ja lubię dodać to wszys­tko i posy­pać jeszcze migdała­mi. Pole­cam wszys­tkim łasu­chom.

To cias­to dedyku­ję moje­mu mężowi. Jest on najwięk­szym znaw­cą i smakoszem białej czeko­la­dy 🙂

 

Wydruk przepisu
Blondie — cias­to z białą czeko­ladą
ciasto z białą czekoladą
Danie Desery
Kuch­nia Amerykańs­ka
Czas przy­go­towa­nia 20 min­ut
Czas gotowa­nia 25 min­ut
Por­c­je
por­c­je
Skład­ni­ki
Cias­to
Pole­wa
Danie Desery
Kuch­nia Amerykańs­ka
Czas przy­go­towa­nia 20 min­ut
Czas gotowa­nia 25 min­ut
Por­c­je
por­c­je
Skład­ni­ki
Cias­to
Pole­wa
ciasto z białą czekoladą
Sposób przy­go­towa­nia
Cias­to
  1. Piekarnik roz­grzać do 180 stop­ni (opc­ja grzanie góra-dół bez ter­moo­biegu). Żuraw­inę namoczyć w gorącej wodzie.
  2. Czeko­ladę rozpuś­cić na parze. Pod koniec dodać pokro­jone w kostkę masło. Mieszać do roz­puszczenia. Odstaw­ić do przestyg­nię­cia (około 15 — 20 min­ut).
  3. Jeśli uży­wamy orzechów, należy je posiekać. Jaj­ka delikat­nie ubić z pastą wanil­iową i cukrem. Dodać do masy czeko­lad­owej. Wymieszać do połączenia skład­ników. Na koniec dodać mąkę. Wymieszać aż pow­stanie jed­no­li­ta masa.
  4. Do cias­ta wrzu­cić bakalie. Wymieszać. Cias­to prze­lać do formy ( 33 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw­ić do piekarni­ka. Piec 25 min­ut do lekkiego zbrą­zowienia. Wyjąć z piekarni­ka i wys­tudz­ić.
Pole­wa
  1. Czeko­ladę rozpuś­cić na parze z łyżką masła. Cias­to ozdo­bić czeko­ladą.
  2. Do posy­pa­nia cias­ta moż­na użyć wszys­t­kich bakali uży­tych do cias­ta lub wybranych np żuraw­in lub jak ja skór­ki pomarańc­zowej.

Pin It on Pinterest