Ja wiem, że moż­na iść “na łatwiz­nę” i kupić budyń w proszku tylko po co?? Czas zro­bi­enia tego skle­powego i domowego jest taki sam, ale efekt zupełnie inny. Domowy budyń wanil­iowy z prawdzi­wą wanil­ią jest aro­maty­czny, nie ma chemicznych dodatków. Co tu dużo gadać, domowy budyń jest smaczniejszy. Pole­cam :).

 

Wydruk przepisu
Budyń wanil­iowy
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 5 min­ut
Czas gotowa­nia 15 min­ut
Por­c­je
por­c­je
Skład­ni­ki
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 5 min­ut
Czas gotowa­nia 15 min­ut
Por­c­je
por­c­je
Skład­ni­ki
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Do gar­nka wlać mleko, dodać żółt­ka, cuki­er, mąkę ziem­ni­aczaną oraz pastę wanil­iową, wszys­tko dokład­nie wymieszać (tak by nie pow­stały grud­ki). Jeśli uży­wamy las­ki wanilii należy ją prze­ciąć wzdłuż i wydłubać ziaren­ka, wrzu­cić do mle­ka.
  2. Gar­nek wstaw­ić na śred­ni gaz, gotować (około 5 — 8 min­ut), cały czas miesza­jąc aż masa zgęst­nieje.
  3. Budyń prze­lać do mis­eczek. Moż­na udeko­rować owoca­mi np. mali­na­mi.

Pin It on Pinterest