Chleb bezg­lutenowy
Przepis na chleb bezg­lutenowy, wg przepisu Pio­tra Kucharskiego z książ­ki “Chleb. Domowa piekar­nia.”
Por­c­je Czas przy­go­towa­nia
1boch­enek 15min­ut
Czas gotowa­nia Czas oczeki­wa­nia
45min­ut 1godz­i­na
Por­c­je Czas przy­go­towa­nia
1boch­enek 15min­ut
Czas gotowa­nia Czas oczeki­wa­nia
45min­ut 1godz­i­na
Skład­ni­ki
Sposób przy­go­towa­nia
  1. W niewielkim naczyniu miesza­my drożdże z let­nią wodą.
  2. W dość dużej misce miesza­my wszys­tkie mąki, cuki­er, sól, proszek do pieczenia, gumę ksan­tanową.
  3. Do suchych skład­ników doda­je­my wodę z drożdża­mi, wbi­jamy jajko i dole­wamy olej. Miesza­my dokład­nie, aż skład­ni­ki się połączą.
  4. Uzyskaną masę przekładamy do śred­niej wielkoś­ci, nas­marowanej masłem kek­sów­ki i odstaw­iamy do wyras­ta­nia na 1 godz­inę.
  5. Cias­to wstaw­iamy do roz­grzanego do 220st. piekarni­ka na ok 40–45 min­ut. Tuż przed wstaw­ie­niem dobrze jest zaparować piekarnik, wyko­rzys­tu­jąc najzwyk­le­jszy rozpy­lacz wody do roślin.
  6. Po upiecze­niu, boch­enek wyj­mu­je­my z piekarni­ka i jak najszy­b­ciej wyciągamy z formy na kratkę do pieczenia. Zostaw­iamy go na niej do odparowa­nia i ostyg­nię­cia.