Chle­b­ki naan (trady­cyjny chleb w kuch­ni indyjskiej, najczęś­ciej wyp­iekany w piecu tan­door) pokochałam tego samego dnia co kur­cza­ka tik­ka masala. Dodatkowo świeżo zro­bione, jeszcze gorące są cud­owne z masłem czosnkowym lub pesto.

W domowych warunk­ach moż­na go jed­nak przy­go­tować w zwykłym piekarnik.  Aby były bardziej wilgo­tne (po wys­tudze­niu tak nie tward­nieją) moż­na wstaw­ić do piekarni­ka bry­t­fankę z wodą.

 

Wydruk przepisu
Chle­b­ki naan
Chlebki naan
Danie Dodat­ki
Kuch­nia Indyjs­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 30 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 1 godz­i­na
Por­c­je
osób
Skład­ni­ki
Danie Dodat­ki
Kuch­nia Indyjs­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 30 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 1 godz­i­na
Por­c­je
osób
Skład­ni­ki
Chlebki naan
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Mąkę prze­si­ać i wymieszać z suchy­mi drożdża­mi, solą, proszkiem do pieczenia.
  2. Dodać roztrzepane jajko, oli­wę z oli­wek, jogurt nat­u­ral­ny oraz ciepłe mleko. Wyro­bić cias­to. (Cias­to powin­no być elasty­cznie i niek­le­jące się, w razie potrze­by dodać mąkę — nie za dużo). Odstaw­ić pod przykryciem w ciepłe miejsce na min. 1 godz­inę do wyrośnię­cia.
  3. Po godzinie nastaw­ić piekarnik na mak­si­mum na ter­moo­bieg (jeśli nie ma możli­woś­ci to grzanie góra/dół). Na najniższą półkę piekarni­ka wstaw­ić blachę z wodą, blachę do pieczenia również roz­grzać.
  4. Wyrośnięte cias­to podzielić na 8 częś­ci. Każdą część rozwałkować na owal­ny placek o gruboś­ci mniej więcej 0,5 cm (blat i wałek moż­na delikat­nie podsy­pać mąką).
  5. Po nagrza­niu piekarni­ka – wyciągnąć gorącą blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i ułożyć na niej po 3 — 4 chle­b­ki.
  6. Włożyć do piekarni­ka i piec do cza­su gdy chle­b­ki będą zaru­mienione i pow­staną na nich pęcherze powi­etrza.
  7. Po wyję­ciu z piekarni­ka ułożyć na talerzu i przykryć ściereczką jeśli przed podaniem czekamy aż upieką się wszys­tkie.
Udostęp­nij ten przepis

Pin It on Pinterest