DSC03689-3

Jestem zwolen­niczką włas­noręcznie robionych prezen­tów. W tym roku zro­biłam kil­ka takich — ślicznych i… smacznych.

Poniższy przepis będzie ide­al­ny do zro­bi­enia zwykłych pier­niczków lub deko­racji na choinkę. Podana ilość pier­niczków jaka wychodzi z przepisu jest ori­en­ta­cyj­na (zależy od wielkoś­ci wybranego ksz­tał­tu).

Do zro­bi­enia choinek z pier­niczków potrze­ba fore­mek tego samego ksz­tał­tu np. kwiat­ki, gwiz­d­ki, koła. Najważniejsze, by były różnej wielkoś­ci (min­i­mum 4).

Mój przepis na piernikowe choin­ki znaleźć moż­na również na stron­ie West­wing 🙂

westwing-christmas-logo-desk[1]

 

Wydruk przepisu
Choin­ki z pier­niczków
Choinki z pierniczków
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 10 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 12 godzin
Por­c­je
pier­niczków
Skład­ni­ki
Pier­nicz­ki
Luki­er królews­ki
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 10 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 12 godzin
Por­c­je
pier­niczków
Skład­ni­ki
Pier­nicz­ki
Luki­er królews­ki
Choinki z pierniczków
Sposób przy­go­towa­nia
Pier­nicz­ki
  1. Miód, masło i cuki­er rozpuś­cić w gar­nku na małym ogniu (cią­gle miesza­jąc). Odstaw­ić do wystyg­nię­cia.
  2. Mąkę wymieszać z mielony­mi migdała­mi i proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe skład­ni­ki. Wymieszać. Na sam koniec dodać masę miodową. Zag­nieść cias­to, wyro­bić aż będzie gład­kie i błyszczące.
  3. Cias­to przykryć i odstaw­ić na noc do lodów­ki.
  4. Roz­grzać piekarnik do tem­per­atu­ry 180 stop­ni (góra/dół).
  5. Cias­to wyjąć z lodów­ki i ponown­ie zag­nieść na posy­panej mąką powierzch­ni roboczej, a następ­nie rozwałkować na grubość 4 mm. za pomocą fore­mek wykroić wybrane ksz­tał­ty.
  6. Pier­nicz­ki ułożyć na blaszce zostaw­ia­jąc odstępy. Piec 10 min­ut. Po upiecze­niu ostudz­ić.
Luki­er królews­ki
  1. Jaj­ka najlepiej aby były w tem­per­aturze poko­jowej. Odd­zielić biał­ka od żółtek.
  2. Biał­ka ubić na szty­wną pianę. Cią­gle ubi­ja­jąc dodać par­ti­a­mi cuki­er pud­er. Na koniec dodać pastę wanil­iową.
  3. Lukrem królewskim od razu deko­rować pier­nicz­ki. Jeśli robimy choin­ki za pomocą lukru łączymy poje­dyncze ksz­tał­ty (u mnie gwiazd­ki). Moż­na jako bom­b­ki zas­tosować cukrowe kulecz­ki.
Pozostałe infor­ma­c­je

Pier­nicz­ki moż­na deko­rować za pomocą rękawa cukier­niczego lub jeśli nie mamy szpatułką, łyżką lub nożem.

Pin It on Pinterest