Te ciastecz­ka to ide­al­na alter­naty­wa dla mało zdrowych chip­sów czy innych kup­nych prze­gryzek. Świet­nie sprawdza­ją się na przyję­cia. Super szy­bkie w przy­go­towa­niu i mega smaczne. Jeśli uży­wamy malak­sera ich zro­bi­e­nie zaj­mu­je nie więcej niż 10 min­ut. Sprawdzą się na imprezy last minute.

Wg mojego męża ide­alne do zim­nego piwa.

 

Wydruk przepisu
Ciastecz­ka z parmezanem
Ciasteczka z parmezanem
Danie Przekąs­ki
Kuch­nia Włos­ka
Por­c­je
ciastek
Skład­ni­ki
Danie Przekąs­ki
Kuch­nia Włos­ka
Por­c­je
ciastek
Skład­ni­ki
Ciasteczka z parmezanem
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Wszys­tkie skład­ni­ki wrzu­cić do malak­sera i mik­sować do uzyska­nia zbitego cias­ta.
  2. Jeśli sto­su­je­my metodę ręczną to wszys­tkie syp­kie skład­ni­ki wrzu­cić do mis­ki, dodać pokro­jone masło i krótko wyra­bi­ać pal­ca­mi do uzyska­nia krus­zon­ki. Dodać jajko i wyro­bić cias­to.
  3. Cias­to podzielić na 2 częś­ci i stworzyć wałecz­ki o śred­ni­cy mon­e­ty pię­ciozło­towej. Zaw­inąć w folię spoży­w­czą i odstaw­ić na 45 do lodów­ki.
  4. Roz­grzać piekarnik do 175 stop­ni. Cias­to wyjąć i pokroić w krąż­ki o gruboś­ci około 5 mm. Ułożyć na blasze zostaw­ia­jąc odstępy.
  5. Ciast­ka piec 15- 20 min­ut do lekkiego uzyska­nia złotego koloru. Ostudz­ić. Podawać samodziel­nie lub z domowy­mi pas­ta­mi
Udostęp­nij ten przepis

Pin It on Pinterest