Ciasto czekoladowe z bezą

Moja przy­jaciół­ka jest wielką fanką czeko­la­dy, a wiem, że lubi też bezę. Na jeden z week­endów kiedy miała nas odwiedz­ić postanow­iłam przy­go­tować coś spec­jal­nie dla niej. Cias­to czeko­lad­owe z bezą i wiecie co? Jest genialne. Użyłam przepisu na “Obłęd­nie czeko­lad­owe cias­to”, które cud­own­ie się sprawdz­iło i genial­nie pasu­je do bezy.

 

Wydruk przepisu
Cias­to czeko­lad­owe z bezą
Ciasto czekoladowe z bezą
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 20 min­ut
Czas gotowa­nia 40 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 60 min­ut
Por­c­je
Skład­ni­ki
Cias­to
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 20 min­ut
Czas gotowa­nia 40 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 60 min­ut
Por­c­je
Skład­ni­ki
Cias­to
Ciasto czekoladowe z bezą
Sposób przy­go­towa­nia
Cias­to
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stop­ni. Czeko­ladę rozpuś­cić wraz z wodą (w kąpieli wod­nej).
  2. Do mis­ki wlać czeko­ladę, dodać pokro­jone w kostkę masło, żółt­ka, cuki­er, śmi­etanę, mąkę oraz sól i zmik­sować na jed­no­litą masę.
  3. Ubić biał­ka, dodać do masy czeko­lad­owej i delikat­nie wymieszać. Masę prze­lać do tor­town­icy (około 24 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia). Wstaw­ić do piekarni­ka, piec 20 min­ut.
Beza
  1. Do misy mik­sera włożyć biał­ka i ubić na szty­wną pianę, następ­nie stop­niowo dodawać cuki­er cały czas ubi­ja­jąc. Po dodanym cukrze ubi­jać jeszcze przez ok. 2–3 min­u­ty aż piana będzie gęs­ta i błyszczą­ca
  2. Zmik­sować delikat­nie *na wol­nych obro­tach) z mąką ziem­ni­aczaną i octem win­nym.
  3. Bezę wyłożyć na cias­to czeko­lad­owe i wstaw­ić z powrotem do piekarni­ka. Piec przez 10 min­ut w 175 stop­ni­ach C, następ­nie zmniejszyć temp. do 60 stop­ni, włączyć ter­moo­bieg i piec jeszcze przez 10 min­ut.
  4. Cias­to czeko­lad­owe powin­no opaść, a beza wypełni wgłę­bi­e­nie. Cias­to moż­na podawać po ostyg­nię­ciu (najlepiej odczekać około 2 godzin). Nie wstaw­iać do lodów­ki bo beza zmięknie i przes­tanie być chrupią­ca.
Udostęp­nij ten przepis

Pin It on Pinterest