Ciasto jogurtowe z truskawką

 

To cias­to pow­stało pod wpły­wem chwili. Mój mąż uwiel­bia cias­to jogur­towe, uwiel­bia truskaw­ki, a najbardziej lubi białą czeko­ladę. Z okazji jego imienin połączyłam wszys­tko w całość pow­stało naprawdę niesamowicie wilgo­tne i aro­maty­czne cias­to. Słod­kie, ale nie za bard­zo. Jest to też cias­to łatwe w przy­go­towa­niu i nie potrze­ba do niego spec­jal­isty­cznego sprzę­tu (nawet mik­sera).

Istot­ny w przepisie jest jogurt a raczej pojem­niczek na jogurt, który posłuży za miarkę.

 

Wydruk przepisu
Cias­to jogur­towe z truskawką
Ciasto jogurtowe z truskawką
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 20 min­ut
Czas gotowa­nia 30 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 1 godz­i­na
Por­c­je
Skład­ni­ki
Cias­to
Pole­wa
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 20 min­ut
Czas gotowa­nia 30 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 1 godz­i­na
Por­c­je
Skład­ni­ki
Cias­to
Pole­wa
Ciasto jogurtowe z truskawką
Sposób przy­go­towa­nia
Cias­to
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stop­ni C.
  2. Do mis­ki wlać jogurt, następ­nie za pomocą kubecz­ka po jogur­cie odmierzać kole­jne skład­niki. Wszys­tkie skład­niki poza mlekiem wymieszać ze sobą do pow­sta­nia jed­no­litej masy.
  3. Jeśli uznamy że masa jest za gęs­ta należy dodać mle­ka. Kon­sys­tencja powin­na przy­pom­i­nać budyń po ugo­towa­niu, gęsty ale wciąż leją­cy.
  4. Cias­to prze­lać do formy (wielkoś­ci tor­town­i­cy o około 22 — 23 cm śred­ni­cy). Piec na środ­kowej półce przez 20 min­ut (do suchego paty­cz­ka).
  5. Cias­to wyjąć z piekarni­ka i wys­tudz­ić. Wys­tudzone cias­to prze­ciąć na pół i przełożyć kon­fi­turą truskawkową.
Pole­wa
  1. Czeko­ladę poła­mać na kostecz­ki, włożyć do mis­ecz­ki, dodać serek i śmi­etankę i wszys­tko roz­topić w kąpieli wod­nej, co chwilę miesza­jąc. Odczekać chwilę aż lekko zgęst­nieje i rozprowadz­ić po cieś­cie.
  2. Cias­to udeko­rować truskawka­mi.

Pin It on Pinterest