Przepis ten kil­ka lat temu zdradz­iła mi koleżan­ka. Jeśli nie lubi­cie tuńczy­ka z pusz­ki nic nie szkodzi. W tej wer­sji nie przy­pom­i­na siebie :). Potrawa jest łat­wa w przy­go­towa­niu ale nie błyskaw­icz­na. Spoko­jnie. To danie uda się bez prob­le­mu zro­bić po pra­cy. Pro­ponu­ję podawać z sosem czosnkowym.

Wydruk przepisu
Cukinia fasze­rowana tuńczykiem
cukinia faszerowana tuńczykiem
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 25 min­ut
Czas gotowa­nia 25 min­ut
Por­c­je
oso­by
Skład­ni­ki
Cukinia fasze­rowana
Sos czosnkowy
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 25 min­ut
Czas gotowa­nia 25 min­ut
Por­c­je
oso­by
Skład­ni­ki
Cukinia fasze­rowana
Sos czosnkowy
cukinia faszerowana tuńczykiem
Sposób przy­go­towa­nia
Cukinia fasze­rowana
  1. Cukinię myje­my i kroimy wzdłuż na pół. Następ­nie wydrążamy środek, robiąc z cukinii “łódecz­ki”. Wydrążony środek kroimy drob­no. Piekarnik nastaw­iamy na 180 stop­ni.
    Wydrążona cukinia
  2. Do gar­nka wle­wamy oli­wę i na niej lekko pods­mażamy pokro­joną w drob­ną kostkę cebulę. Do cebu­li doda­je­my cukinię, kon­cen­trat pomi­dorowy oraz przyprawy. Gotu­je­my około 10 min­ut.
  3. Udus­zoną cukinię zestaw­iamy z ognia i doda­je­my odced­zonego tuńczy­ka. Wszys­tko dokład­nie miesza­my. W razie potrze­by należy jeszcze dopraw­ić.
  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Do łódek z cukinii nakładamy farsz (tak by wypeł­ni­ał całą wol­ną przestrzeń) i posy­pu­je­my star­tym serem. Tak naszykowane cukinie wstaw­iamy do piekarni­ka na 20–25 min­ut (aż cukinia będzie mięk­ka). Poda­je­my gorące z sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy
  1. Wszys­tkie skład­ni­ki miesza­my ze sobą. Jeśli wolimy bardziej czosnkowy moż­na dodać więcej czosnku lub też zamieć świeży czos­nek na gran­u­lowany.
Pozostałe infor­ma­c­je

Jeśli zostanie nam farsz moż­na dodać do niego przecieru pomi­dorowego i mamy gotowy sos do makaronu 🙂

Pin It on Pinterest