drożdżówki cynamonowe

Jesień i zima to pory roku, w które kojarzę z cyna­monem. Moja miłość do tej przyprawy rośnie im bliżej mamy świę­ta.

Cud­own­ie aro­maty­czne drożdżów­ki cyna­monowe, na krótką chwilę (szy­bko znika­ją) są w stanie zaspokoić mój cyna­monowy głód.

 

Wydruk przepisu
Cyna­mon­ki czyli drożdżów­ki cyna­monowe
drożdżówki cynamonowe
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 25 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 2 godziny
Por­c­je
drożdżówek
Skład­ni­ki
Cias­to
Nadzie­nie
Luki­er pomarańc­zowy
Pon­ad­to
  • 1 szt. jaj­ka (roztrzepane z 2 łyżka­mi mle­ka)
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 25 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 2 godziny
Por­c­je
drożdżówek
Skład­ni­ki
Cias­to
Nadzie­nie
Luki­er pomarańc­zowy
Pon­ad­to
  • 1 szt. jaj­ka (roztrzepane z 2 łyżka­mi mle­ka)
drożdżówki cynamonowe
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Do ciepłego (nie gorącego!) mle­ka dodać drożdże i łyżeczkę cukru. Wymieszać. Odstaw­ić na 15 min­ut.
  2. W naczyniu wymieszać mąkę, cuki­er, sól. Masło rozpuś­cić, wymieszać z mlekiem z drożdża­mi, jajka­mi, dodać do mąki.
  3. Cias­to wyro­bić, by było miękkie i elasty­czne. Odstaw­ić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do pod­wo­je­nia obję­toś­ci (na około 1 godz­inę).
  4. Po tym cza­sie cias­to krótko wyro­bić, a następ­nie rozwałkować na pros­tokąt o wymi­arach około 60 x 30 cm Pod­czas wałkowa­nia delikat­nie podsypy­wać mąką (nie za dużo bo im więcej mąki tym cias­to tward­sze i mniej puszyste).
  5. Cias­to pos­marować jajkiem roztrzepa­nym z mlekiem, posy­pać cukrem z cyna­monem.
  6. Cias­to zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pokroić na 12 częś­ci. Tak pow­stałe “śli­macz­ki” układamy na tor­town­i­cy (śred­ni­ca 26 cm) lub na pros­tokąt­nej blaszce (25 x 30 cm) pozostaw­ia­jąc odstępy.
  7. Cias­to odłożyć na 30 min­ut do wyrośnię­cia (pod ściereczką). Piekarnik roz­grzać do 180 stop­ni. Po 30 min­u­tach cyna­mon­ki wstaw­ić do piekarni­ka i piec 20 — 25 min­ut.
Luki­er
  1. Do cukru pudru zetrzeć skórkę pomarańc­zową, następ­nie dodać wodę i ucier­ać do utrzy­ma­nia gład­kiej masy.
  2. Jeszcze ciepłe bułecz­ki pokryć lukrem i posy­pać kandy­zowaną skórką pomarańc­zową.

Pin It on Pinterest