hamburgery

hamburgery

Och jak ja kocham Ham­burgery :), ale nie takie z sieciówek co ze zdrowym posiłkiem nie mają nic wspól­nego.

Jestem mię­sożer­cą i tego nie da się ukryć. Ale mię­so powin­no być odpowied­nio przy­go­towane i co najważniejsze wysok­iej jakoś­ci. Dlat­ego do burg­erów tylko mię­so 100% wołowe (lub jeśli ktoś lubi wołowo — wieprzowe), bez ulep­sza­czy i wypeł­ni­aczy. Również ważne jest jego pochodze­nie, sposób prze­chowywa­nia oraz data ważnoś­ci. Pamię­ta­j­cie o tym, bo kiep­skie mię­so to nie tylko kiep­s­ki smak.

A z innej baj­ki to ja burgery kocham w bułce (przepis na domowe buł­ki zna­jdziecie tutaj), ale jeśli z jak­iś powodów je jecie pieczy­wa to moż­na ten skład­nik pom­inąć

Wydruk przepisu
Domowe Burgery Wołowe
hamburgery
Kuch­nia Amerykańs­ka
Czas przy­go­towa­nia 10 min­ut
Czas gotowa­nia 15 min­ut
Por­c­je
por­c­je
Skład­ni­ki
Burgery
Dodat­ki
Kuch­nia Amerykańs­ka
Czas przy­go­towa­nia 10 min­ut
Czas gotowa­nia 15 min­ut
Por­c­je
por­c­je
Skład­ni­ki
Burgery
Dodat­ki
hamburgery
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Mię­so mielone przełożyć do mis­ki, posolić i popieprzyć. Cebulę pokroić w drob­ną kostkę i dodać do mięsa. “Zag­nieść” jak cias­to, a następ­nie ufor­mować 4 burgery (należy pamię­tać, że pod­czas pieczenia/smażenia kotle­ty się zmniejszą swo­ją sze­rokość, a zwięk­szą grubość dlat­ego należy ufor­mować duże i cienkie burgery)
  2. Burgery smażyć na patel­ni gril­lowej lub piec na gril­lu po mniej więcej 5 min­ut z każdej strony (w zależnoś­ci jak chce­my mieć wyp­iec­zone, jeśli krwiste to krócej, jeśli dobrze wyp­iec­zone to chwilkę dłużej).
  3. Po usmaże­niu kotletów burgery włożyć do buł­ki z naszy­mi ulu­biony­mi dodatka­mi lub podać z dodatka­mi bez buł­ki np na liś­ciu sałaty.
Udostęp­nij ten przepis

Pin It on Pinterest