Były już ptysie, czas na ekler­ki. Aby uroz­maicić zro­biłam je z kre­mem wanil­iowym (ale może być również bita śmi­etana, lub krem czeko­lad­owy).

 

Wydruk przepisu
Ekler­ki z kre­mem wanil­iowym
Eklerki
Danie Desery
Kuch­nia Fran­cus­ka
Czas przy­go­towa­nia 45 min­ut
Czas gotowa­nia 60 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 3 godziny
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Cias­to
Krem wanil­iowy
Pole­wa
Danie Desery
Kuch­nia Fran­cus­ka
Czas przy­go­towa­nia 45 min­ut
Czas gotowa­nia 60 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 3 godziny
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Cias­to
Krem wanil­iowy
Pole­wa
Eklerki
Sposób przy­go­towa­nia
Cias­to
  1. W gar­nuszki zago­tować wodę z masłem lub mar­garyną. Na gotu­jącą się wodę wsy­pać mąkę pszen­ną, ener­gicznie miesza­jąc, by całość się nie przy­pal­iła. Cias­to jest gotowe gdy ma delikat­nie się błyszczy i pod­czas miesza­nia odchodzi od ścianek gar­nka.
  2. Cias­to odstaw­ić do wystyg­nię­cia.
  3. Ostudzone cias­to przyłożyć do mis­ki, dodać jaj­ka i zmik­sować do gład­kości.
  4. Na blaszkę wys­marowaną masłem lub wyłożoną papierem nakładać cias­to (łyżką lub za pomocą rękawa cukier­niczego) Pozostaw­iać spore odstępy ponieważ pod­czas pieczenia cias­to urośnie).
  5. ufor­mowane ekler­ki wstaw­ić do nagrzanego piekarni­ka do 200 stop­ni na 25 do 35 min­ut. Po upiecze­niu ekler­ki wyjąć odstaw­ić do wystyg­nię­cia.
Krem
  1. Do gar­nusz­ka wlać mleko, wrzu­cić roz­ciętą wzdłuż laskę wanilii, zago­tować. Doprowadz­ić do wrzenia i naty­ch­mi­ast odstaw­ić na bok.
  2. Cuki­er utrzeć z żółtka­mi do białoś­ci, następ­nie wsy­pać wymieszane mąki i dalej mik­sować, aż do uzyska­nia gład­kiej masy.
  3. Masę wlać do ugo­towanego mle­ka, wymieszać (np. trzepaczką) do roz­puszczenia grudek.
  4. Mleko wymieszane z masą jajeczną postaw­ić na pal­nik (śred­nia moc) i zago­tować, cały czas miesza­jąc. Od momen­tu zago­towa­nia gotować około 1 min, miesza­jąc, aż krem zgęst­nieje.
  5. krem ostudz­ić, nie miesza­jąc. Przykryć folią spoży­w­czą w taki sposób, by dotykała kre­mu.
Wyko­nanie
  1. Ekler­ki prze­ciąć na pół. Nałożyć krem (za po mocą rękawa cukier­niczego lub łyżką).
  2. W kąpieli wod­nej rozpuś­cić czeko­ladę z łyżką ole­ju i polać wierzch eklerków. Odstaw­ić do lodów­ki na około 2 godziny do zastyg­nię­cia czeko­la­dy.

Pin It on Pinterest