Jestem szczęśli­wą posi­adaczką książ­ki “Nigel­la świątecznie”, z której czer­pię cały­mi garś­ci­a­mi cud­owne przepisy. Fasol­ka po bostońsku pewnie nam polakom nie kojarzy się z Bożym Nar­o­dze­niem, ale moim zdaniem to świet­ny pomysł na świąteczne przyję­cie dla zna­jomych. Mam grup­kę przy­jaciół, z który­mi staramy się spotkać przed świę­ta­mi by złożyć oso­biś­cie życzenia. To danie jest ide­alne by nakarmić więcej osób.  Zgadzam się również z Nigel­lą, że dopełnie­niem tej potrawy są piec­zone małe kiełbas­ki.

 

Wydruk przepisu
Fasol­ka po bostońsku wg Nigel­li Law­son
Fasolka po bostońsku
Kuch­nia Amerykańs­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 3 godziny
Czas oczeki­wa­nia 24 godziny
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Kuch­nia Amerykańs­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 3 godziny
Czas oczeki­wa­nia 24 godziny
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Fasolka po bostońsku
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Dzień przed gotowaniem fasolę zalać dużą iloś­cią wody i odstaw­ić (najlepiej na 24 — 48 godzin)
  2. Fasolę odsączyć i przepłukać. Piekarnik nagrzać do 160 stop­ni. W dużym gar­nku z grubym dnem roz­grzać oli­wę czosnkową i obs­mażyć pokro­jony w kostkę boczek. Po około 5 min­u­tach dodać posiekaną cebulkę i zeszk­lić razem z boczkiem. Dusić na małym ogniu przez około 10 min­ut.
  3. Dodać musz­tardę, przeci­er pomi­dorowy oraz cuki­er. dolać 500 ml wody i dokład­nie wymieszać. Dodać opłukaną wcześniej fasolę i dolać kole­jne 500 ml wody. Doprowadz­ić do wrzenia, następ­nie gotować 10 min­ut.
  4. Fasolę prze­lać do naczy­nia żarood­pornego lub innego naczy­nia z pokry­wką przys­tosowanego do pieczenia w piekarniku.
  5. Fasolkę pieczemy pod przykryciem 2,5 — 3 godzin lub do momen­tu aż fasol­ka zmięknie.
  6. Po wyję­ciu z piekarni­ka, dodać 60 ml wody oraz łyżkę octu i zamieszać. W razie koniecznoś­ci dopraw­ić solą do smaku.
Pozostałe infor­ma­c­je

Fasol­ka najlepiej smaku­je odgrze­wana (w piekarniku lub na kuchence) na dru­gi dzień.

Pin It on Pinterest