Faworki

Wielki­mi kroka­mi zbliża się Tłusty Czwartek. Ja tego dnia poza pączka­mi lubię pochru­pać fawor­ki. Pier­wszy raz robiłam je razem z bab­cią i to było jakieś ćwierć wieku temu (plus minus dwa lata :)). Robię je do dziś i to z tego samego przepisu. Korzys­tam z książ­ki Kuch­nia Pol­s­ka z księ­gozbioru mojej mamy (książ­ka jest starsza ode mnie). Fawor­ki zawsze wychodzą per­fek­cyjne.

Chrust smażę na smal­cu, ale jeśli macie obiekc­je lub jesteś wege­tar­i­ana­mi moż­na użyć ole­ju rzepakowego lub innego przys­tosowanego do smaże­nia.

 

Wydruk przepisu
Fawor­ki
Faworki
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 25 min­ut
Czas gotowa­nia 25 min­ut
Por­c­je
sztuk
Skład­ni­ki
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 25 min­ut
Czas gotowa­nia 25 min­ut
Por­c­je
sztuk
Skład­ni­ki
Faworki
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Mąkę, żółt­ka, śmi­etanę, wód­kę, sól i proszek wymieszać i zag­nieść cias­to (elasty­czne). Odstaw­ić do lodów­ki na około godz­inę.
  2. Cias­to rozwałkować dosyć cienko, stara­jąc się nie podsypy­wać za dużo mąką.
  3. cias­to kroić nożem lub radełkiem na pas­ki o sze­rokoś­ci około 3 cm i dłu­goś­ci około 10 cm. Każdy pasek naciąć w środ­ku na dłu­goś­ci około 5 cm i przewinąć.
  4. Tłuszcz roz­grzać na głębok­iej patel­ni. Fawor­ki smażyć po obu stronach do zezłoce­nia.
  5. Fawor­ki po wyję­ciu z tłuszczu odsączyć na ręczniku papierowym. Cuki­er pud­er wymieszać z cukrem wanil­iowym i posy­pać ostudzone fawor­ki.
  6. Zjadać szy­bko zan­im inni się zori­en­tu­ją bo będzie za późno :).

Pin It on Pinterest