Ter­az napiszę chy­ba coś strasznego. Nie lubię trady­cyjnych fry­tek. Nie od zawsze tak było. Jako dzieci­ak pojechałam z cio­cią i wujkiem w góry. Przez 6 dni dzień w dzień wszędzie zamaw­iałam fry­t­ki. Siód­mego dnia bła­gal­nym tonem poprosiłam o zwykłe tłuc­zone ziem­ni­a­ki. I tak mi zostało do dziś. Fry­t­ki zjem jak są, ale sama z siebie ich nie zamaw­iam. Wyni­ka to również, że po praw­ie 30 lat­ach nie boję się przyz­nać, że obe­jdę się bez ziem­ni­aków.

Odkryłam jed­nak bataty czyli słod­kie ziem­ni­a­ki i … uwiel­bi­am je!!! Chy­ba najbardziej właśnie te czyli jako piec­zone fry­t­ki. Pole­cam wszys­tkim, bo są proste do zro­bi­enia, a w smaku zaskaku­jące. Słody­cz ziem­ni­a­ka świet­nie przeła­mu­ją przyprawy oraz aro­mat czosnku.

Fry­t­ki z batatów to cud­ow­na przekąs­ka, ale również wspani­ały dodatek do dania głównego.

 

Wydruk przepisu
Fry­t­ki z batatów
Frytki z batatów
Danie Dodat­ki
Kuch­nia Amerykańs­ka
Por­c­je
oso­by
Skład­ni­ki
Danie Dodat­ki
Kuch­nia Amerykańs­ka
Por­c­je
oso­by
Skład­ni­ki
Frytki z batatów
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stop­ni
  2. Bata­ta obrać ze skóry i pokroić w słup­ki, następ­nie posolić, skropić cytryną oraz oli­wą i posy­pać roz­marynem.
  3. Pomiędzy pokro­jonego ziem­ni­a­ka włożyć rozg­nieciony nożem czos­nek (nie obier­ać). Wstaw­ić do piekarni­ka i piec 30 — 40 min­ut (w zależnoś­ci od wielkoś­ci cząstek bata­ta) do momen­tu aż fry­t­ki będą zaru­mienione i miękkie.

Pin It on Pinterest