Pewnie sama bym na to nie wpadła i od razu się do tego przyz­na­ję. Mój mąż zobaczył tak piec­zone ziem­ni­a­ki i kiełbas­ki w jakimś amerykańskim pro­gramie. Uparł się bym zro­biła coś w tym sty­lu. Usi­adłam pomyślałam, pogrze­bałam w internecie i oto efek­ty. Moim zdaniem efekt osza­łami­a­ją­cy uzyskam w sezonie gril­lowym :), ale kuchen­ny piekarnik też sobie poradził.

 

 

Wydruk przepisu
Hot dogi w mundurkach
Hot dogi w mundurkach
Kuch­nia Amerykańs­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 2 godziny
Por­c­je
por­cjji
Skład­ni­ki
Hot Dogi
Sos musz­tar­dowo — majone­zowy
Kuch­nia Amerykańs­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 2 godziny
Por­c­je
por­cjji
Skład­ni­ki
Hot Dogi
Sos musz­tar­dowo — majone­zowy
Hot dogi w mundurkach
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Piekarnik roz­grzać do 200 stop­ni. Ziem­ni­a­ki umyć, przekroić na pół i natrzeć oli­wą oraz solą. Piec w piekarniku około 60 — 90 min­ut (wszys­tko zależy od ziem­ni­a­ka i piekarni­ka) aż będą miękkie. W trak­cie pieczenia przewracać kil­ka razy ziem­ni­a­ki na drugą stronę.
  2. Kiełbas­ki delikat­nie naciąć. Musz­tardę, syrop klonowy (lub miód), musz­tardę, ocet oraz ketchup wymieszać w misce.
  3. Kiełbas­ki pos­marować sosem i piec po 10 min­ut z każdej strony. (moż­na upiec pod koniec pieczenia ziem­ni­aków razem z ziem­ni­aka­mi).
Sos musz­tar­dowo — majone­zowy
  1. Wszys­tkie skład­ni­ki na sos wymieszać w misce.
  2. Upiec­zone ziem­ni­a­ki nakroić w środ­ku. W nacię­cie nałożyć trochę sosu i wsadz­ić kiełbaskę tak by pow­stał Hot Dog. Podawać np. na liś­ciu sałaty.
Udostęp­nij ten przepis

Pin It on Pinterest