Kiedy ciepłe dni są już za nami, włącza się u mnie mię­sożer­ca. Sięgam wtedy po mój ulu­biony przepis na pierś z indy­ka. Jest to proste danie, które ide­al­nie pasu­je do tłuc­zonych ziem­ni­aczków, kasz oraz makaronów. Ja chy­ba jed­nak najbardziej doce­ni­am smak piec­zonego indy­ka w kanap­kach.

Wydruk przepisu
Ide­al­nie upiec­zona pierś z indy­ka
Pierś z indyka
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 15 min­ut
Czas gotowa­nia 60 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 1 godz­i­na
Por­c­je
oso­by
Skład­ni­ki
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 15 min­ut
Czas gotowa­nia 60 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 1 godz­i­na
Por­c­je
oso­by
Skład­ni­ki
Pierś z indyka
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Pierś z indy­ka należy posolić, popieprzyć i posy­pać papryką następ­nie włożyć do miski/pojemnika i polać oli­wą, przykryć i odłożyć do lodów­ki na min­i­mum 1 godz­inę (najlepiej na całą noc).
  2. Piekarnik roz­grzać do 200 stop­ni. Rodzyn­ki i śli­w­ki należy namoczyć w gorącej wodzie 15 min­ut przed wstaw­ie­niem mięsa do piekarni­ka.
  3. Wyjąć mię­so, przełożyć do naczy­nia żarood­pornego (pos­marowanego tłuszczem), posy­pać rodzynka­mi i śli­wka­mi (część sus­zonych owoców moż­na umieść w zag­ię­ciu mięsa).
  4. Mię­so wstaw­ić do piekarni­ka (przykry­wamy pokry­wką lub folią alu­min­iową) na dol­ną półkę i piec 60 min­ut.
Pozostałe infor­ma­c­je

Mię­so po upiecze­niu najlepiej zostaw­ić w piekarniku do wystyg­nię­cia i podawać na odgrze­wane na dru­gi dzień.  Podawać z kaszą, makaronem lub ryżem.

Upiec­zona pierś z indy­ka świet­nie smaku­je na zim­no w kanap­kach.

 

Pin It on Pinterest