Jaj­ka w pomi­do­rach z czarnym makaronem to bard­zo faj­na propozy­c­ja obi­ad­owa. Łączy w sobie szy­bkość, pros­totę wyko­na­nia oraz genial­ny smak. Może zostać przy­go­towana w wer­sji dla mię­sożer­ców z chori­zo lub wege­tar­i­an — bez dodatku kiełbasy. Jeśli nie dys­ponu­je­my czarnym makaronem, moż­na użyć zwykłego lub makaronu z dodatkiem ostrej papry­ki.


Wydruk przepisu
Jaj­ka w pomi­do­rach z czarnym makaronem
Jajka w pomidorach z czarnym makaronem
Kuch­nia Włos­ka
Czas przy­go­towa­nia 5 min­ut
Czas gotowa­nia 10 min­ut
Por­c­je
oos­by
Skład­ni­ki
Kuch­nia Włos­ka
Czas przy­go­towa­nia 5 min­ut
Czas gotowa­nia 10 min­ut
Por­c­je
oos­by
Skład­ni­ki
Jajka w pomidorach z czarnym makaronem
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Wstaw­iamy wodę na makaron (pamię­tamy by ją posolić). Pomi­do­ry obier­amy i kroimy w kostkę. Jeśli uży­wamy chori­zo kroimy je w plas­ter­ki, a potem na mniejsze kawał­ki (wielkość zgod­nie z upodoba­ni­a­mi).
  2. Roz­grze­wamy patel­nię. Jeśli robimy potrawę z chori­zo smażymy je na śred­nim ogniu przez około 2 min­u­ty (bez dodatku tłuszczu). Jeśli nie uży­wamy kiełbasy, na roz­grzaną patel­nię wle­wamy oli­wę z oli­wek. Dalej sposób postępowa­nia jest już taki sam.
  3. Na pods­mażone chori­zo lub roz­grzaną oli­wę wrzu­camy pokro­jone pomi­do­ry, dusimy około 5 min­ut, w między­cza­sie dopraw­ia­jąc (ilość przypraw jest podana ori­en­ta­cyjnie, każdy “dos­macza” wg swo­jego upodoba­nia).
  4. W między­cza­sie gotu­je­my makaron.
  5. W pomi­do­rach robimy łyżką zagłę­bi­enia i wbi­je­my w nie jaj­ka (jeśli wolimy mniej jajek np 1/osobę oczy­wiś­cie może­my ich ilość zmniejszyć). Jaj­ka dusimy w pomi­do­rach pod przykryciem przez 3 min­u­ty (białko się zetnie, nato­mi­ast żółtko pozostanie płynne).
  6. Na talerz wykładamy makaron, następ­nie na nim układamy jaj­ka w pomi­do­rach. Może­my posy­pać świeżą bazylią lub zieloną pietruszką.

Pin It on Pinterest