Kapus­ta z grochem
Por­c­je Czas przy­go­towa­nia
6por­cji 20min­ut
Czas gotowa­nia
60min­ut
Por­c­je Czas przy­go­towa­nia
6por­cji 20min­ut
Czas gotowa­nia
60min­ut
Skład­ni­ki
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Groch przepłukać i namoczyć w wodzie (min­i­mum 2 godziny). Groch odcedz­ić i wrzu­cić do gar­nka z grubym dnem. Dolać 500 ml wody i gotować aż groch zmięknie (zacznie się roz­padać i zacznie przy­pom­i­nać puree). Pod­czas gotowa­nia groch trze­ba częs­to mieszać aby się nie przy­pal­ił. Dłu­gość gotowa­nia zależy od stop­nia namoczenia grochu ale również od samego grochu.
  2. Cebulę posiekać. Na głębok­iej patel­ni rozpuś­cić masło, dosy­pać cebulę i dusić ją przez około 2 — 3 min­u­ty.
  3. Kapustę przepłukać, dobrze odcedz­ić i pokroić. Cebulę z masłem oraz kapustę dodać do ugo­towanego praw­ie na puree grochu, wymieszać. Dodać przyprawy i gotować przez około 20 min­ut. W razie koniecznoś­ci jeszcze dopraw­ić.
  4. Kapus­ta z grochem pod­czas gotowa­nia jest dość rzad­ka, ale po ostudze­niu zgęst­nieje. Potrawa najlep­sza jest odgrze­wana na dru­gi i kole­jny dzień.