Liś­cie szpinaku mają właś­ci­woś­ci antynowot­worowe i chronią przed miażdży­cą. Właś­ci­woś­ci lecznicze szpinaku to zasłu­ga beta-karotenu, wit­a­miny C oraz luteiny – znanych prze­ci­wut­le­ni­aczy. Poza tym szpinak bogaty jest w potas, żela­zo i kwas foliowy.
I właśnie dlat­ego warto uży­wać szpinaku w swo­jej kuch­ni. Wiele osób pamię­ta szpinak jako paci­a­ję bez smaku ser­wowaną w stołówkach. Ohy­da. Jed­nak dania ze szpinakiem nie dość, że zdrowe to są smaczne jak kok­ta­jl ze szpinakiem.
Ten przepis mam o przy­jaciół­ki za co bard­zo jej dzięku­ję, bo jest super 🙂
Wydruk przepisu
Kok­ta­jl ze szpinakiem
Koktajl ze szpinakiem
Por­c­je
por­c­je
Skład­ni­ki
Por­c­je
por­c­je
Skład­ni­ki
Koktajl ze szpinakiem
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Szpinak i jabłko dokład­nie umyć, banana obrać (jabł­ka nie obier­amy, najwięcej wit­a­min zna­j­du­je się w skórce). Owoce kroimy na mniejsze kawał­ki.
  2. Wszys­tkie skład­ni­ki poza wodą wkładamy do blendera i blendu­je­my na gład­ki mus. Jeśli jest za gęsty doda­je­my wodę. Podawać najlepiej od razu po zro­bi­e­niu.
Udostęp­nij ten przepis

Pin It on Pinterest