Jak dotąd robiłam domowe krów­ki dwa razy. Wyko­rzys­tałam do tego przepisy znalezione w internecie i porady osób, które już zmierzyły się z krówka­mi. Najbardziej przy­dat­ny był przepis z mojewypieki.com, ale nie byłabym sobą gdy­bym go troszeczkę nie pozmieni­ała. Czy wyszło dobrze? Nie. Wyszło super. Krów­ki trzy­mane na zewnątrz po kilku dni­ach sta­ją się cud­own­ie kruche, nato­mi­ast trzy­mane w lodów­ce pozosta­ją krówka­mi ciągutka­mi. Smak jest obłęd­ny i stanowi cud­owny pomysł na prezent.

Wydruk przepisu
Krów­ki
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 30 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 12 godzin
Por­c­je
sztu­ki
Skład­ni­ki
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 30 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 12 godzin
Por­c­je
sztu­ki
Skład­ni­ki
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Wszys­tkie skład­ni­ki doprowadz­ić do wrzenia w gar­nku z grubym dnem cały czas miesza­jąc (uważać aby się nie przy­pal­iło).
  2. Gdy masa będzie beżowa, gęs­ta i wykaże ten­denc­je do przy­pala­nia się zdjąć gar­nek z ognia i ucier­ać masę kil­ka min­ut (dłuższe ucieranie sprawi że krów­ki będą bardziej kruche).
  3. Wyraźnie gęstą masę wylać do malutkiej keksówki/naczynia wyłożonego papierem do pieczenia (by było ją łatwiej później wyjąć).
  4. Schłodz­ić w lodów­ce, aż masa wyraźnie stęże­je.
  5. Wyjąć i pokroić na kawał­ki wielkoś­ci typowej krów­ki.
Pozostałe infor­ma­c­je

Kro­je­nie gotowych krówek i odkle­janie ich od papieru stanowi wyzwanie. Nie znalazłam jeszcze złotego środ­ka, ale warto się pomęczyć i trochę pobrudz­ić bo efekt jest zniewala­ją­cy. Krów­ki są … niebo w gębie.

Pin It on Pinterest