Mój cud­owny mąż, w dniu mych imienin czy urodzin, prze­ważnie zabiera mnie do restau­racji, by w ten wyjątkowy dla mnie dzień to ktoś ugo­tował coś dla mnie.

W zeszłym roku trafil­iśmy do jed­nej z warsza­ws­kich restau­racji ser­wu­ją­cych dania kuch­ni hin­duskiej. I tu moje serce pod­bił kur­czak tik­ka masala. Podob­no to przys­mak nie do koń­ca pochodzą­cy z Indii, ale dla mnie to mało ważne. Ja po poros­tu uwiel­bi­am ten smak mieszan­ki przypraw masła, w połącze­niu z kur­cza­kiem marynowanym w jogur­cie. Dodatkowo sos pomi­dorowy, który ja w swo­jej wer­sji wzbo­gaciłam (również w kalo­rie) serkiem mas­car­pone.

Nie jest to trudne danie, jed­nak warto przy­go­tować kur­cza­ka kil­ka godzin przez gotowaniem — zamarynować w przyprawach i jogur­cie. W wer­sji na szy­bko warto podać z ryżem lub bułką (np cia­ba­ta lub bagi­et­ka) albo pitą. Jeśli jed­nak mamy więcej cza­su, warto go poświeć na zro­bi­e­nie chle­bków naan. Mój mąż uży­wa ich zami­ast widel­ca 🙂

 

Wydruk przepisu
Kur­czak tik­ka masala
Chlebki naan
Kuch­nia Indyjs­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 30 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 2 godziny
Por­c­je
osób
Skład­ni­ki
Kur­czak
Sos
Kuch­nia Indyjs­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 30 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 2 godziny
Por­c­je
osób
Skład­ni­ki
Kur­czak
Sos
Chlebki naan
Sposób przy­go­towa­nia
Kur­czak
  1. Pierś z kur­cza­ka umyć i dokład­nie wysuszyć. Pokroić na kawał­ki o boku około 2 cm. Posolić
  2. Jogurt wymieszać z przyprawą garam masala. Kur­cza­ka polać mary­natą. Odstaw­ić do lodów­ki na min­i­mum 2 godziny. W trak­cie przy­go­towywa­nia sosu usmażyć kur­cza­ka (na ole­ju)
Sos
  1. Sos przy­go­tować na dużej, głębok­iej patel­ni lub w gar­nku. Masło rozpuś­cić z ole­jem. Dodać wyciśnięte ząb­ki czosnku. Delikat­nie pods­mażyć. Dodać przyprawy (garam masala, papry­ka, cyna­mon) i smażyć około min­utę.
  2. Dodać pas­satę pomi­dorową (lub obrane, pokro­jone pomi­do­ry), wymieszać i gotować przez chwilę. Dodać serek mas­car­pone i mieszać do roz­puszczenia.
  3. Sos dopraw­ić solą, pieprzem oraz cukrem. W razie koniecznoś­ci dodać jeszcze paprykę, garam masalę lub cyna­mon (dopraw­iamy do smaku wg włas­nych upodobań). Gotować około 5 min­ut.
  4. Dodać do sosu usmażonego kur­cza­ka. Gotować kole­jne 10 min­ut. Podawać gorące. Moż­na posy­pać np. liść­mi kolendry.

Pin It on Pinterest