Ciężko mi napisać coś więcej niż, że to danie jest pyszne. Co praw­da kur­czak piecze się około godziny, ale zal­iczę to danie do szy­b­kich. Wracam do domu prze­ważnie około 1,5 godziny przed moim mężem i uda­je mi się zro­bić tę potrawę, a przy naszej dwójce jest to danie na dwa dni. I muszę tu zaz­naczyć, że w między cza­sie wstaw­iam pranie, pra­su­ję i wykonu­je inne czyn­noś­ci, a potem … obi­ad i wol­ny wieczór dla mnie i mojego lubego :).

Kur­cza­ka moż­na zamarynować i upiec dzień wcześniej, a potem tylko odgrzać. Smaku­je jeszcze lep­iej niż na świeżo.

Jeśli chodzi o musz­tardę to pole­cam fran­cuską czyli tę ziar­nistą (w trak­cie pieczenia ziaren­ka robią się chrup­kie i niebi­ańsko pyszne), ale może być zwykła stołowa lub sarep­s­ka, jeśli lubimy ostrze­jsze sma­ki to pole­cam dijon.

 

Wydruk przepisu
Kur­czak w sosie miodowo — musz­tar­dowym
Kurczak w sosie miodowo - musztardowym
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 15 min­ut
Czas gotowa­nia 65 min­ut
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 15 min­ut
Czas gotowa­nia 65 min­ut
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Kurczak w sosie miodowo - musztardowym
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Kawał­ki kur­cza­ka umyć i osuszyć, następ­nie posolić. Ułożyć w naczyniu z pokry­wką. W mis­eczce wymieszać musz­tardę z mio­dem i dodać paprykę. Zalać kur­cza­ka sosem, zamknąć i odstaw­ić do lodów­ki na min­i­mum 30 min­ut.
  2. Piekarnik nagrzać do 200 stop­ni C. Kur­cza­ka przełożyć do rękawa do pieczenia (moż­na od razu przyrządz­ić w nim kur­cza­ka) lub naczy­nia żarood­pornego z pokry­wką (może być folia alu­min­iowa). Wstaw­ić potrawę na dol­ną półkę do piekarni­ka na 50 min­ut. Istotne by piec kur­cza­ka pod przykryciem.
  3. Po 50 min­u­tach wyjąć kur­cza­ka roz­ciąć rękaw lub zdjąć pokry­wkę, polać sosem i odczekać około 10 — 15 min­ut (mię­so musi odpocząć) i wstaw­ić z powrotem do piekarni­ka na 10 — 15 min­ut do zru­mie­nienia skór­ki. Wyjąć z piekarni­ka i posy­pać tymi­ankiem.

Pin It on Pinterest