Lazania

Laza­nia alla bolog­nese to chy­ba najbardziej pop­u­lar­na laza­nia w Polsce. Nie dzi­wię się bo jest pysz­na. I nie taka trud­na jak ją malu­ją.

Przepis na ragu alla bolog­nese zna­jdziecie tutaj.

Przepis na besza­mel zna­jdziecie tutaj.

 

Wydruk przepisu
Laza­nia alla bolog­nese
Lazania
Kuch­nia Włos­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 45 min­ut
Por­c­je
oso­by
Skład­ni­ki
Kuch­nia Włos­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 45 min­ut
Por­c­je
oso­by
Skład­ni­ki
Lazania
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Piekarnik nagrzać do 170 stop­ni (może być ter­moo­bieg).
  2. Na dno naczy­nia żarood­pornego (for­ma około 25 cm x 37 cm) wlać około 1/4 sosu i rozprowadz­ić. Ułożyć na sosie besza­melowym pier­wszą warst­wę makaronu (tak by płaty się makaronu nie nakładały się na siebie).
    Lazania
  3. Na makaron nałożyć kole­jną por­cję besza­melu (1÷4), rozs­marować na maka­ronie, następ­nie nałożyć ragu (około 6 łyżek), rozprowadz­ić i posy­pać 1/3 tartego parmezanu. Ponown­ie nałożyć kole­jną warst­wę makaronu, sosu, ragu i sera.
    Lazania
  4. Na koniec ułożyć makaron i polać besza­melem. Posy­pać serem i wstaw­ić do piekarni­ka na 35 — 45 min­ut (aż makaron będzie mięk­ki).
    Lazania
  5. Makaronu na lazanię nie gotować wcześniej. Należy pamię­tać aby dokład­nie pokryć go sosem.
Udostęp­nij ten przepis

Pin It on Pinterest