Łosoś pieczony

Łosoś to obec­nie bard­zo pop­u­lar­na i dostęp­na w więk­szoś­ci super­mar­ketów ryba. Mimo specy­ficznej woni pod­czas smażenia/pieczenia jest pysz­na. To ide­al­na alter­naty­wa na Wig­ilię dla tych, którzy nie przepada­ją za karpiem. Łosoś ma też o wiele mnie ości i częs­to sprzedawana jest już w postaci filetów. Piec­zony łosoś może być daniem samym w sobie lub dodatkiem do makaronu.

 

Wydruk przepisu
Łosoś piec­zony
Łosoś pieczony
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 10 min­ut
Czas gotowa­nia 20 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 2 godziny
Por­c­je
por­c­je
Skład­ni­ki
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 10 min­ut
Czas gotowa­nia 20 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 2 godziny
Por­c­je
por­c­je
Skład­ni­ki
Łosoś pieczony
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Łososia umyć i osuszyć. Do naczy­nia wlać oli­wę z oli­wek oraz wyciśnię­ty sok z cytryny, następ­nie dodać wszys­tkie przyprawy i wymieszać.
  2. Łososia polać przy­go­towanym sosem i odstaw­ić na min­i­mum godz­inę do lodów­ki (najlepiej na całą noc).
  3. Piekarnik nagrzać do 200 stop­ni (góra/dół) lub 180 stop­ni (ter­moo­bieg). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łososia piec 20 — 25 min­ut (łosoś z sil­nie pomarańc­zowego koloru zmieni na różowo — białe).

Pin It on Pinterest