Szy­bkie dania to moja spec­jal­ność. Po pra­cy nie mam za wiele cza­su ani sił na czasochłonne i pra­cochłonne posił­ki. Ma być smacznie, łat­wo i szy­bko.

Ide­alne dania dla zab­ie­ganych to dania z makaronem. Jedyne co nas ogranicza to wyobraź­nia. Warto się pobaw­ić smaka­mi i kolora­mi. Makaron z kur­cza­kiem i szpinakiem to moja propozy­c­ja, którą może­cie mody­fikować uwzględ­ni­a­jąc to co macie w danej chwili w lodów­ce.

W przepisie moż­na pom­inąć kur­cza­ka i zro­bić danie wege­tari­ańskie, jeśli jed­nak lubimy mię­so to moż­na użyć pier­si z kur­cza­ka świeżej (do usmaże­nia), gotowanej lub z pary. Taki makaron to dobry sposób do zagospo­darowa­nia “resztek” z lodów­ki.

 

Wydruk przepisu
Makaron z kur­cza­kiem i szpinakiem
Makaron z kurczakiem i szpinakiem
Kuch­nia Włos­ka
Czas przy­go­towa­nia 10 min­ut
Czas gotowa­nia 20 min­ut
Por­c­je
por­c­je
Skład­ni­ki
Kuch­nia Włos­ka
Czas przy­go­towa­nia 10 min­ut
Czas gotowa­nia 20 min­ut
Por­c­je
por­c­je
Skład­ni­ki
Makaron z kurczakiem i szpinakiem
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Wstaw­ić na gaz posoloną wodę na makaron. Jeśli uży­wamy kur­cza­ka surowego należy go pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć i usmażyć i przełożyć do mis­ki. Jeśli uży­wamy kur­cza­ka gotowanego wcześniej należy go jedynie pokroić w kostkę i dodać na późniejszym etapie.
  2. Pieczar­ki pokroić w plas­try. Na dużej patel­ni roz­grzać oli­wę z oli­wek, usmażyć pieczar­ki na zło­to — brą­zowy kolor (pieczar­ki nie mogą się tłoczyć na patel­ni bo się nie usmażą a uduszą).
  3. Do pieczarek dodać pokro­joną kostkę cebulkę i pods­mażyć, następ­nie dodać przy­go­towanego wcześniej kur­cza­ka. Całość pods­mażyć około 5 min­ut. W tym cza­sie należy zacząć gotować makaron (u mnie makaron z dodatkiem paprycz­ki piri piri czyli ostry).
  4. Na patel­nię doda­je­my pokro­jone w pas­ki pomi­dor­ki z zalewy a następ­nie doda­je­my szpinak. Całość smażymy około 5 min­ut. Na koniec doda­je­my posza­tkowany lub wyciśnię­ty czos­nek, sól i pieprz, moż­na dodać ostrej paprycz­ki do smaku.
  5. Odle­wamy makaron i doda­je­my go na patel­nię. Całość dokład­nie miesza­my i smażymy jeszcze przez około 5 min­ut.
  6. Przed podaniem makaron posy­pać parmezanem.
Udostęp­nij ten przepis

Pin It on Pinterest