Makaron z kur­cza­kiem i szpinakiem
Por­c­je Czas przy­go­towa­nia
2por­c­je 10min­ut
Czas gotowa­nia
20min­ut
Por­c­je Czas przy­go­towa­nia
2por­c­je 10min­ut
Czas gotowa­nia
20min­ut
Skład­ni­ki
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Wstaw­ić na gaz posoloną wodę na makaron. Jeśli uży­wamy kur­cza­ka surowego należy go pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć i usmażyć i przełożyć do mis­ki. Jeśli uży­wamy kur­cza­ka gotowanego wcześniej należy go jedynie pokroić w kostkę i dodać na późniejszym etapie.
  2. Pieczar­ki pokroić w plas­try. Na dużej patel­ni roz­grzać oli­wę z oli­wek, usmażyć pieczar­ki na zło­to — brą­zowy kolor (pieczar­ki nie mogą się tłoczyć na patel­ni bo się nie usmażą a uduszą).
  3. Do pieczarek dodać pokro­joną kostkę cebulkę i pods­mażyć, następ­nie dodać przy­go­towanego wcześniej kur­cza­ka. Całość pods­mażyć około 5 min­ut. W tym cza­sie należy zacząć gotować makaron (u mnie makaron z dodatkiem paprycz­ki piri piri czyli ostry).
  4. Na patel­nię doda­je­my pokro­jone w pas­ki pomi­dor­ki z zalewy a następ­nie doda­je­my szpinak. Całość smażymy około 5 min­ut. Na koniec doda­je­my posza­tkowany lub wyciśnię­ty czos­nek, sól i pieprz, moż­na dodać ostrej paprycz­ki do smaku.
  5. Odle­wamy makaron i doda­je­my go na patel­nię. Całość dokład­nie miesza­my i smażymy jeszcze przez około 5 min­ut.
  6. Przed podaniem makaron posy­pać parmezanem.