Makaron z pesto i chori­zo to pomysł na błyskaw­iczny obi­ad z półpro­duk­tów.  Zdarza­ją się i to pewnie nie rzad­ko takie dni kiedy nie ma cza­su lub ochoty na gotowanie (zdarza się nawet najlep­szym :)). Dlat­ego zawsze staram się mieć w domu makaron i pesto. Super jeśli w lodów­ce zna­jdę do tego jeszcze chori­zo lub inną kiełbasę.

Wydruk przepisu
Makaron z pesto i chori­zo
makaron z pesto
Kuch­nia Włos­ka
Czas przy­go­towa­nia 10 min­ut
Czas gotowa­nia 15 min­ut
Por­c­je
oso­by
Skład­ni­ki
Kuch­nia Włos­ka
Czas przy­go­towa­nia 10 min­ut
Czas gotowa­nia 15 min­ut
Por­c­je
oso­by
Skład­ni­ki
makaron z pesto
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Wstaw­iamy wodę na makaron (pamię­ta­jmy by ją posolić). W tym cza­sie kiełbasę kroimy kawał­ki (wielkość i grubość zależy od nas). Jeśli sto­su­je­my pomi­do­ry i oli­w­ki je również kroimy na kawał­ki.
  2. Do gotu­jącej wody wrzu­camy makaron. W trak­cie gotowa­nia pods­mażamy chori­zo (nie potrze­ba tłuszczu, wytopi się on z kiełbas­ki). Po chwili doda­je­my pokro­jone pomi­do­ry i oli­w­ki i smażymy jeszcze przez około 2–3 min­u­ty. Odstaw­iamy.
  3. Ugo­towany makaron odcedza­my i z powrotem wrzu­camy do gar­nka. Doda­je­my pesto oraz chori­zo i resztę dodatków. Miesza­my. Nakładamy na talerz. Posy­pu­je­my tar­tym parmezanem.

Pin It on Pinterest