Mac and cheese (macaroni and cheese) czyli szybkie danie rodem z USA :).
Nie wiem jak wy ale ja się wychowałam (w sumie wciąż się wychowuję 🙂 ) na amerykańskich filmach i serialach gdzie nie raz padło hasło Mac&Cheese. I się nie dziwie bo to super smaczna, szybka i średnio zdrowa potrawa, którą zrobi nawet dziecko, a już na pewno dziecko ją zje bo:
- makaron — dobreeeee
- roztopiony ser — dobreeeee
- sos pomidorowy — dobreeeee
Ja lubię, wam też przypadnie do gustu 🙂

Czas przygotowania | 20 minut |
Czas gotowania | 30 minut |
Porcje |
porcje
|
Składniki
Sos pomidorowy
- 500 g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka cukru
- 2 ząbki czonku (wyciśnięte)
- 1 łyżeczka soli (do smaku)
- 1 łyżeczka milonej papryki (słodka/ostra — do smaku)
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazyli
Sos serowy
- 125 g serka mascarpone (lub śmietany 22%)
- 50 g parmezanu (startego)
- 100 ml mleka (najlepiej 3,2%)
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżki soli
Inne
- 150 g makaronu
- 125 g mozzarelli (lub goudy)
- 1 szt. pomidora (lub 4 szt. koktajlowych)
- 4 łyżki parmezanu (tartego)
Składniki
Sos pomidorowy
Sos serowy
Inne
|
![]() |
Sposób przygotowania
Sos pomidorowy
- Składniki na sos pomidorowy wrzucamy do garnka i gotujemy do wrzenia ciągle mieszając.
- Ilość przypraw jest podana orientacyjnie. Przyprawiamy do smaku wg uznania. Gotowy gorący sos przelewamy na dno naczynia żaroodpornego (wielkości około 20×30).
Sos serowy
- Na małym ogniu w rondelku rozpuścić ser mascarpone z parmezanem następnie dodać mleko. Gotować do momentu aż powstanie jednolita masa.
- Masę serową przyprawić do smaku przyprawami. Sos serowy przygotowujemy w trakcie gotowania makaronu.
Zapiekanka
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Zagotować osoloną wodę na makaron. Makaron gotować około 2 minuty krócej niż w przepisie na opakowaniu. Przy odlewaniu makaronu zachować około 1/2 szklanki wody.
- Makaron z pozostawioną wodą wymieszać z sosem serowym i wylać na gorący sos pomidorowy w naczyniu żaroodpornym.
- Pokrojony ser mozzarella powciskać w środek masy serowo makaronowej. Ułożyć plastry pomidora i posypać tartym parmezanem. Wstawić do piekarnika na 15 minut.