Makaron z serem — zapiekan­ka mac and cheese
Por­c­je Czas przy­go­towa­nia
4por­c­je 20min­ut
Czas gotowa­nia
30min­ut
Por­c­je Czas przy­go­towa­nia
4por­c­je 20min­ut
Czas gotowa­nia
30min­ut
Skład­ni­ki
Sos pomi­dorowy
Sos serowy
Inne
Sposób przy­go­towa­nia
Sos pomi­dorowy
  1. Skład­ni­ki na sos pomi­dorowy wrzu­camy do gar­nka i gotu­je­my do wrzenia cią­gle miesza­jąc.
  2. Ilość przypraw jest podana ori­en­ta­cyjnie. Przypraw­iamy do smaku wg uzna­nia. Gotowy gorą­cy sos przele­wamy na dno naczy­nia żarood­pornego (wielkoś­ci około 20×30).
Sos serowy
  1. Na małym ogniu w ron­delku rozpuś­cić ser mas­car­pone z parmezanem następ­nie dodać mleko. Gotować do momen­tu aż pow­stanie jed­no­li­ta masa.
  2. Masę serową przypraw­ić do smaku przyprawa­mi. Sos serowy przy­go­towu­je­my w trak­cie gotowa­nia makaronu.
Zapiekan­ka
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stop­ni. Zago­tować osoloną wodę na makaron. Makaron gotować około 2 min­u­ty krócej niż w przepisie na opakowa­niu. Przy odle­wa­niu makaronu zachować około 1/2 szk­lan­ki wody.
  2. Makaron z pozostaw­ioną wodą wymieszać z sosem serowym i wylać na gorą­cy sos pomi­dorowy w naczyniu żarood­pornym.
  3. Pokro­jony ser moz­zarel­la pow­ciskać w środek masy serowo makaronowej. Ułożyć plas­try pomi­do­ra i posy­pać tar­tym parmezanem. Wstaw­ić do piekarni­ka na 15 min­ut.