Ciastecz­ka maślane z czeko­ladą to trady­cyjne amerykańskie choco­late chip cook­ies. Bard­zo maślane, aro­maty­czne i chrupiące. Robi się je błyskaw­icznie (nieste­ty równie szy­bko znika­ją).

 

Wydruk przepisu
Maślane ciast­ka z czeko­ladą
Ciasteczka maślane z czekoladą
Danie Desery
Kuch­nia Amerykańs­ka
Czas przy­go­towa­nia 10 min­ut
Czas gotowa­nia 12 min­ut
Por­c­je
ciastek
Skład­ni­ki
Danie Desery
Kuch­nia Amerykańs­ka
Czas przy­go­towa­nia 10 min­ut
Czas gotowa­nia 12 min­ut
Por­c­je
ciastek
Skład­ni­ki
Ciasteczka maślane z czekoladą
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Piekarnik roz­grzać do 190 stop­ni.
  2. Wymieszać wszys­tkie syp­kie skład­ni­ki (poza czeko­ladą i bakalia­mi). Dodać masło, wodę, jaj­ka oraz ekstrakt wanil­iowy i wyra­bi­ać do uzyska­nia jed­no­litej masy (będzie się lep­ić). Dodać czeko­ladę oraz bakalie. Wymieszać.
  3. Zmoczyć dłonie i for­mować kul­ki wielkoś­ci orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostaw­ia­jące spore odstępy. Piec 10 — 12 min­ut. Po upiecze­niu ostudz­ić.
    Ciasteczka maślane z czekoladą
Pozostałe infor­ma­c­je

Ciast­ka po upiecze­niu są bard­zo miękkie, nawet lekko płynne. Po wys­tudze­niu tward­nieją i sta­ją się kruche.

Pin It on Pinterest