Ciasto czekoladowe

Serio, serio … to cias­to wprowadza w obłęd. Sycące i słod­kie, ale jed­nocześnie gorzkie i prag­nie się go więcej i więcej.

Sios­tra mojej bra­towej nazwała to cias­to ide­al­nym zakalcem. Jest w tym sporo racji. Cias­to pieczemy z ubity­mi białka­mi co powodu­je, że w piekarniku rośnie jak biszkopt, jed­nak chwilę po wyję­ciu opa­da. Tworzy się wilgo­t­ny, moc­no czeko­lad­owy zakalec.

Cias­to moż­na wykon­ać w wer­sji bezg­lutenowej.

 

Wydruk przepisu
Obłędnnie czeko­lad­owe cias­to
Ciasto czekoladowe
Danie Desery
Kuch­nia Fran­cus­ka
Czas przy­go­towa­nia 20 min­ut
Czas gotowa­nia 30 min­ut
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Cias­to
Pole­wa
Danie Desery
Kuch­nia Fran­cus­ka
Czas przy­go­towa­nia 20 min­ut
Czas gotowa­nia 30 min­ut
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Cias­to
Pole­wa
Ciasto czekoladowe
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stop­ni. Czeko­ladę rozpuś­cić wraz z wodą (w kąpieli wod­nej).
  2. Do mis­ki wlać czeko­ladę, dodać pokro­jone w kostkę masło, żółt­ka, cuki­er, śmi­etanę, mąkę oraz sól i zmik­sować na jed­no­litą masę.
  3. Ubić biał­ka, dodać do masy czeko­lad­owej i delikat­nie wymieszać. Masę prze­lać do tor­town­i­cy (około 24 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia). Wstaw­ić do piekarni­ka, piec 30 min­ut.
  4. Cias­to wyjąć z piekarni­ka i przes­tudz­ić (spoko­jnie, cias­to opa­da, głównie na środ­ku, tak ma być :)).
Pole­wa
  1. Poła­maną w kostkę czeko­ladę rozpuś­cić w kąpieli wod­nej wraz z wodą i masłem.
  2. Masę lekko ostudz­ić (żeby nie byłą aż tak płyn­na) i polać nią środek cias­ta, następ­nie łopatką rozprowadz­ić masę po całym cieś­cie. Wstaw­ić do lodów­ki na min­i­mum 3 godziny.

Pin It on Pinterest