Omlet z pieczarka­mi i szpinakiem to ide­al­na propozy­c­ja na week­endowe śni­adanie lub szy­bką obi­adoko­lację. Tak naprawdę do omle­tu może­my dodać cokol­wiek mamy pod ręką. Trze­ba jedynie pamię­tać by dodawać sma­ki zrównoważone by potrawa nie była mdła lub zbyt słona.

 

Wydruk przepisu
Omlet z pieczarka­mi i szpinakiem
Omlet z pieczarkami i szpinakiem
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 10 min­ut
Czas gotowa­nia 10 min­ut
Por­c­je
por­c­ja
Skład­ni­ki
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 10 min­ut
Czas gotowa­nia 10 min­ut
Por­c­je
por­c­ja
Skład­ni­ki
Omlet z pieczarkami i szpinakiem
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Jaj­ka rozbić do mis­ecz­ki, dodać przyprawy i roztrzepać.
  2. Pieczar­ki pokroić w plas­ter­ki, umyć i wysuszyć szpinak, pomi­do­ry sus­zone pokroić w pas­ki, a świeżego pomi­do­ra i cebulę w kostkę. Na patel­ni roz­grzać oli­wę z oli­wek.
  3. Na patel­ni ułożyć pieczar­ki (tak aby się nie tłoczyły, dzię­ki temu usmażą się na brą­zowo) i pods­mażyć z dwóch stron na zło­to — brą­zowy kolor.
  4. Do pieczarek dodać cebulą, pods­mażyć około 1 min­u­ty, następ­nie dodać pomi­do­ry (sus­zone i świeżego) i smażyć kole­jną min­utę. Na sam koniec dodać szpinak i pod­dusić go aż zmniejszy swo­ją obję­tość 3 krot­nie (około 5 min­ut).
  5. Na patel­nię wylać jaj­ka tak by rozlały się na niej równomiernie. Przykryć patel­nię pokry­wką, smażyć 2 min­ut. Zdjąć pokry­wkę i posy­pać omlet parmezanem, smażyć kole­jne 2 — 3 min­u­ty pod przykryciem.
  6. Pod koniec smaże­nia omlet złożyć na pół. Zdjąć omlet na talerz.
Udostęp­nij ten przepis

Pin It on Pinterest