pierniczki

pierniczki

Pier­nicz­ki to świąteczny przepis dla dużych i małych. Zarówno dorośli jak i dzieci świet­nie się baw­ią pod­czas pieczenia jak i deko­rowa­nia tych świątecznych łako­ci. Poniżej przepis na naprawdę pyszne, korzenne ciastecz­ka ide­alne na choinkę oraz pod choinkę :P.

 

Wydruk przepisu
Pier­nicz­ki
pierniczki
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 15 min­ut
Czas gotowa­nia 20 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 1 godz­i­na
Por­c­je
ciastek
Skład­ni­ki
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 15 min­ut
Czas gotowa­nia 20 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 1 godz­i­na
Por­c­je
ciastek
Skład­ni­ki
pierniczki
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Rozpuś­cić masło (nie pod­grze­wa­jąc za bard­zo), a następ­nie połączyć z mio­dem (najlepiej mik­serem).
  2. Pozostałe skład­ni­ki wymieszać razem i dodać masło z mio­dem. Wyro­bić cias­to i odstaw­ić do lodów­ki na min­i­mum 1 godz­inę.
  3. Cias­to podzielić na dwie częś­ci i na podsy­pa­nym mąkom blac­ie wałkować i wykrawać ulu­bione ksz­tał­ty. Ciast­ka przed upiecze­niem pos­marować roztrzepa­nym jajkiem z dwiema łyżka­mi mle­ka (opcjon­al­nie, pier­nicz­ki są bardziej błyszczące po upiecze­niu)
  4. Ciast­ka piec w nagrzanym do 180 stop­ni piekarniku przez około 10 — 15 min­ut.
  5. Ciast­ka deko­rować po wys­tudze­niu roz­puszc­zoną czeko­ladą, gotowy­mi lukra­mi i posyp­ka­mi.
Pozostałe infor­ma­c­je

Jeśli pier­nicz­ki mają być ozdobą choinkową należy przed upiecze­niem np. słomką do napoi zro­bić dzi­ur­ki na sznurek do powieszenia na świątecznym drzewku.

Pin It on Pinterest