Był na blogu już przepis na typowo włoską piz­zę na cienkim, chrupią­cym cieś­cie czas ter­az na piz­zę na cieś­cie grubym i puszystym (piz­za w sty­lu amerykańskim). Taką piz­zę jadłam jako mała dziew­czyn­ka. Robiła ją moja mama. Aby cias­to było miękkie i puszyste doda­je­my mle­ka (najlepiej tłustego) oraz ole­ju.

Ta piz­za różni się również iloś­cią skład­ników. Moż­na powiedzieć że jest bardziej na boga­to :). Tutaj prze­sa­da w dodatkach jest mile widziana :).

 

 

 

Wydruk przepisu
Piz­za na puszystym cieś­cie
pizza
Czas przy­go­towa­nia 20 min­ut
Czas gotowa­nia 30 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 30 min­ut
Por­c­je
piz­za
Skład­ni­ki
Cias­to
Dodat­ki
Sos pomi­dorowy
Czas przy­go­towa­nia 20 min­ut
Czas gotowa­nia 30 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 30 min­ut
Por­c­je
piz­za
Skład­ni­ki
Cias­to
Dodat­ki
Sos pomi­dorowy
pizza
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Mleko powin­no być ciepłe (nie zimne i nie gorące). W mleku rozpuś­cić pół łyżecz­ki cukru oraz drożdże. Odstaw­ić na 10 min­ut.
  2. Do mis­ki wsy­pać mąkę, dodać sól, wlać mleko z drożdża­mi oraz olej. Cias­to wyro­bić (ręcznie lub mik­serem) do uzyska­nia cias­ta o kon­sys­tencji miękkiej plas­teliny. Cias­to nie powin­no się kleić.
  3. Cias­to odstaw­ić na około 30 min­ut. Powin­no pod­woić swo­ją obję­tość. W tym cza­sie moż­na przy­go­tować skład­ni­ki do pizzy.
  4. Kiełbasę, paprykę, pieczar­ki oraz cebulę pokroić (wielkość i ksz­tałt zależy jedynie od naszych upodobań). Zetrzeć ser na tarce.
  5. Skład­ni­ki na sos wymieszać ze sobą. Piekarnik nagrzać do 200 stop­ni C.
  6. Blachę (taką od piekarni­ka) wyłożyć papierem do pieczenia. Cias­to wyłożyć na blachę. Moż­na je rozwałkować lub rozg­nieść ręcznie (to faj­na zabawa).
  7. Na cieś­cie rozprowadz­ić sos, następ­nie dodać skład­ni­ki (rozpoczy­na­jąc lub kończąc na serze). Piz­zę wstaw­ić do piekarni­ka na 30 min­ut.

Pin It on Pinterest