Piz­za na puszystym cieś­cie
Por­c­je Czas przy­go­towa­nia
1piz­za 20min­ut
Czas gotowa­nia Czas oczeki­wa­nia
30min­ut 30min­ut
Por­c­je Czas przy­go­towa­nia
1piz­za 20min­ut
Czas gotowa­nia Czas oczeki­wa­nia
30min­ut 30min­ut
Skład­ni­ki
Cias­to
Dodat­ki
Sos pomi­dorowy
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Mleko powin­no być ciepłe (nie zimne i nie gorące). W mleku rozpuś­cić pół łyżecz­ki cukru oraz drożdże. Odstaw­ić na 10 min­ut.
  2. Do mis­ki wsy­pać mąkę, dodać sól, wlać mleko z drożdża­mi oraz olej. Cias­to wyro­bić (ręcznie lub mik­serem) do uzyska­nia cias­ta o kon­sys­tencji miękkiej plas­teliny. Cias­to nie powin­no się kleić.
  3. Cias­to odstaw­ić na około 30 min­ut. Powin­no pod­woić swo­ją obję­tość. W tym cza­sie moż­na przy­go­tować skład­ni­ki do pizzy.
  4. Kiełbasę, paprykę, pieczar­ki oraz cebulę pokroić (wielkość i ksz­tałt zależy jedynie od naszych upodobań). Zetrzeć ser na tarce.
  5. Skład­ni­ki na sos wymieszać ze sobą. Piekarnik nagrzać do 200 stop­ni C.
  6. Blachę (taką od piekarni­ka) wyłożyć papierem do pieczenia. Cias­to wyłożyć na blachę. Moż­na je rozwałkować lub rozg­nieść ręcznie (to faj­na zabawa).
  7. Na cieś­cie rozprowadz­ić sos, następ­nie dodać skład­ni­ki (rozpoczy­na­jąc lub kończąc na serze). Piz­zę wstaw­ić do piekarni­ka na 30 min­ut.