Tak, ja kocham piz­zę i wymyślanie jej różnych wer­sji jest dla mnie równie wielką przy­jem­noś­cią jak jej jedze­nie. Nawet zwykła piz­za z szynką i pieczarka­mi może się wyróż­ni­ać jeśli np. przed podaniem posy­pać ją rukolą. Ist­nieje przeko­nanie, że piz­za jest niezdrowa i muszę się z tym zgodz­ić, bo jak dodamy pół kilo sera, a do tego cias­to grube na 2 cm i dołożymy kiełbasy to kalorii w tym co nie miara. Jeśli jed­nak cias­to będzie cienkie, ilość sera rozsąd­na, a do tego dodamy szynkę, cebulę, pieczar­ki i może paprykę to już znacznie lep­iej. Dodatek rukoli też wzbo­ga­ca naszą piz­zę na plus (wcale nie kaloryczny :)).

 

Wydruk przepisu
Piz­za z szynką serrano
Pizza z szynką
Kuch­nia Włos­ka
Czas przy­go­towa­nia 10 min­ut
Czas gotowa­nia 10 min­ut
Por­c­je
piz­za
Skład­ni­ki
Kuch­nia Włos­ka
Czas przy­go­towa­nia 10 min­ut
Czas gotowa­nia 10 min­ut
Por­c­je
piz­za
Skład­ni­ki
Pizza z szynką
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Piekarnik roz­grzać do 230 stop­ni (może być ter­moo­bieg). W naczyniu wymieszać kon­cen­trat, oli­wę, wodę oraz przyprawy. Gotowy sos odstaw­ić na bok.
  2. Cias­to cienko rozwałkować (grubość około 4 mm). Nałożyć i rozprowadz­ić sos (zostaw­ia­jąc wolne brze­gi, około 1 cm). Piz­zę posy­pać po serem moz­zarella, następ­nie ułożyć pokro­joną szynkę, cebulę, oraz pieczar­ki. Piec około 10 min­ut (do roz­puszczenia sera i zaru­mie­nienia cias­ta).
  3. Piz­zę po wyję­ciu, przed podaniem posy­pać rukolą.
Udostęp­nij ten przepis

Pin It on Pinterest