Od zeszłego roku, kiedy to się już odważyłam jestem chy­ba najwięk­szą fanką szparagów. Jest to warzy­wo bard­zo sezonowe, a sezon nie jest dłu­gi. Dlat­ego spry­t­nie zam­roz­iłam sobie szpara­gi na zimę :). Dzię­ki temu zro­biłam ostat­nio rodzinie piz­zę ze szparaga­mi. Powiem wam że smak jest wyjątkowy i to chy­ba jed­na z moich ulu­bionych kom­pozy­cji. W przy­pad­ku jeśli sto­su­je­my szpar­ki świeże pole­cam je najpierw zblan­szować.

Przepis na cias­to do pizzy zna­jdziecie TUTAJ.

 

Wydruk przepisu
Piz­za ze szparaga­mi
Pizza ze szparagami
Kuch­nia Włos­ka
Czas przy­go­towa­nia 10 min­ut
Czas gotowa­nia 10 min­ut
Por­c­je
piz­za
Skład­ni­ki
Kuch­nia Włos­ka
Czas przy­go­towa­nia 10 min­ut
Czas gotowa­nia 10 min­ut
Por­c­je
piz­za
Skład­ni­ki
Pizza ze szparagami
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Piekarnik roz­grzać do 230 stop­ni (może być ter­moo­bieg). W naczyniu wymieszać kon­cen­trat, oli­wę, wodę oraz przyprawy. Gotowy sos odstaw­ić na bok.
  2. Cias­to cienko rozwałkować (grubość około 4 mm). Nałożyć i rozprowadz­ić sos (zostaw­ia­jąc wolne brze­gi, około 1 cm). Piz­zę posy­pać po serem moz­zarel­la, następ­nie ułożyć boczek cebulę, na koniec ułożyć szpara­gi. Piec około 10 min­ut (do roz­puszczenia sera i zaru­mie­nienia cias­ta).
  3. Piz­zę po wyję­ciu posy­pać tar­tym parmezanem.

Pin It on Pinterest