Plac­ki z ricot­tą to bard­zo faj­na alter­naty­wa dla trady­cyjnych pan­cakes. Moim zdaniem wyraźnie czuć różnicę w smaku. Pla­cusz­ki z ricot­tą nie są tak puszyste, ale wg mnie dużo delikat­niejsze niż typowe pan­cakes.

Ze wzglę­du na czas przy­go­towa­nia, jest to faj­na propozy­c­ja na week­endowe śni­adanie. W tygod­niu przy braku cza­su (przy­na­jm­niej u mnie rano od poniedzi­ałku do piątku każ­da min­u­ta jest cen­niejsza niż zło­to) plac­ki z ricot­tą nie zdadzą egza­minu. Ja plac­ki smażę na dwie patel­nie, bo tak szy­b­ciej :), a i tak trwa to kilka­naś­cie min­ut.

 

Wydruk przepisu
Pla­cusz­ki z ricot­tą
Placuszki z ricottą
Kuch­nia Włos­ka
Czas przy­go­towa­nia 10 min­ut
Czas gotowa­nia 15 min­ut
Por­c­je
oso­by
Skład­ni­ki
Kuch­nia Włos­ka
Czas przy­go­towa­nia 10 min­ut
Czas gotowa­nia 15 min­ut
Por­c­je
oso­by
Skład­ni­ki
Placuszki z ricottą
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Jaj­ka podzielić na biał­ka i żółt­ka. Biał­ka ubić na szty­wną pianę.
  2. W misie wymieszać mąkę, mleko, ricot­tę, żółt­ka, olej oraz cuki­er, sól i proszek do pieczenia. Dodać ubite biał­ka i wymieszać delikat­nie.
  3. Plac­ki smażyć na roz­grzej patel­ni aż zro­bią się zło­ciste. Odwró­cić na drugą stronę i smażyć do zezłoce­nia. Podawać np. z syropem klonowym, dże­mem, mio­dem lub owoca­mi. Pyszne są również same z cukrem pudrem.

Pin It on Pinterest