Pla­cusz­ki z ricot­tą
Por­c­je Czas przy­go­towa­nia
4oso­by 10min­ut
Czas gotowa­nia
15min­ut
Por­c­je Czas przy­go­towa­nia
4oso­by 10min­ut
Czas gotowa­nia
15min­ut
Skład­ni­ki
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Jaj­ka podzielić na biał­ka i żółt­ka. Biał­ka ubić na szty­wną pianę.
  2. W misie wymieszać mąkę, mleko, ricot­tę, żółt­ka, olej oraz cuki­er, sól i proszek do pieczenia. Dodać ubite biał­ka i wymieszać delikat­nie.
  3. Plac­ki smażyć na roz­grzej patel­ni aż zro­bią się zło­ciste. Odwró­cić na drugą stronę i smażyć do zezłoce­nia. Podawać np. z syropem klonowym, dże­mem, mio­dem lub owoca­mi. Pyszne są również same z cukrem pudrem.