Każdy zna ptysie. Kiedyś Jolan­ta Kwaśniews­ka uczyła jak z gracją je jeść (np. na pros­zonych obiadach/kolacjach). I wiecie co? Nie da się 🙂 Ptysie się je ze smakiem po bar­barzyńsku 🙂 Z gracją moż­na je zro­bić. Są pyszne i proste.

 

 

Wydruk przepisu
Ptysie
Ptysie
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 30 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 30 min­ut
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Cias­to pty­s­iowe
Danie Desery
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 30 min­ut
Czas gotowa­nia 30 min­ut
Czas oczeki­wa­nia 30 min­ut
Por­c­je
por­cji
Skład­ni­ki
Cias­to pty­s­iowe
Ptysie
Sposób przy­go­towa­nia
  1. W gar­nusz­ki zago­tować wodę z masłem lub mar­garyną. Na gotu­jącą się wodę wsy­pać mąkę pszen­ną, ener­gicznie miesza­jąc, by całość się nie przy­pal­iła. Cias­to jest gotowe gdy ma delikat­nie się błyszczy i pod­czas miesza­nia odchodzi od ścianek gar­nka.
  2. Cias­to odstaw­ić do wystyg­nię­cia.
  3. Ostudzone cias­to przyłożyć do mis­ki, dodać jaj­ka i zmik­sować do gład­koś­ci.
  4. Na blaszkę wys­marowaną masłem lub wyłożoną papierem nakładać cias­to (łyżką lub za pomocą rękawa cukier­niczego) Pozostaw­iać spore odstępy ponieważ pod­czas pieczenia cias­to urośnie).
  5. Ptysie wstaw­ić do nagrzanego piekarni­ka do 200 stop­ni na 25 (jeśli ptysie są mniejsze) do 30 min­ut (w przy­pad­ku więk­szych ptysi). Po upiecze­niu ptysie wyjąć odstaw­ić do wystyg­nię­cia.
Krem śmi­etanowy
  1. Wszys­tkie skład­ni­ki ubić na szty­wno.
  2. Ostudzone ptysie prze­ciąć na pół i wypełnić kre­mem śmi­etanowym. Przed podaniem posy­pać cukrem pudrem.

Pin It on Pinterest