Ile razy się zdarza, że zosta­je wam pieczy­wo. Czerst­wego nikt już nie ma ochoty jeść. Ja jed­nak jestem prze­ci­wnikiem wyrzu­ca­nia jedze­nie. Pieczy­wo (chleb, buł­ki, chał­ka) moż­na użyć do zro­bi­enia pud­din­gu chle­bowego. To danie może być pomysłem na śni­adanie lub szy­bkim deserem. Mi najbardziej smaku­je na ciepło.

 

Wydruk przepisu
Pud­ding chlebowy
Pudding chlebowy
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 10 min­ut
Czas gotowa­nia 30 min­ut
Por­c­je
oso­by
Skład­ni­ki
Kuch­nia Pol­s­ka
Czas przy­go­towa­nia 10 min­ut
Czas gotowa­nia 30 min­ut
Por­c­je
oso­by
Skład­ni­ki
Pudding chlebowy
Sposób przy­go­towa­nia
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stop­ni. For­mę (do pieczenia) na pud­ding wys­marować masłem (około pół łyż­ki).
  2. Pieczy­wo pokroić na krom­ki, każdą pos­marować masłem i dże­mem i układać w formie.
  3. W misce roztrzepać jajko, dodać mleko, cuki­er i wanil­ię i dokład­nie wymieszać, następ­nie wlać do formy na ułożone wcześniej krom­ki pieczy­wa, posy­pać rodzynka­mi i odstaw­ić na 5 — 10 min­ut aby masa jajecz­na częś­ciowo została wchłonię­ta przez pieczy­wo.
  4. Pud­ding wstaw­ić do piekarni­ka na 30 min­ut. Podawać ciepłe np, posy­pane cukrem pudrem.
Udostęp­nij ten przepis

Pin It on Pinterest